Srpska trobojka od 110 metara razvijena u Čikagu (FOTO/VIDEO)

SRNA
Srpska trobojka od 110 metara razvijena u Čikagu (FOTO/VIDEO)

ČIKAGO - Srpska trobojka duga 110 metara razvijena je u Čikagu povodom 110 godina postojanja organizacije Srpska narodna odbrana, koju je 1914. godine osnovao čuveni naučnik Mihajlo Pupin.

Srpska narodna odbrana, najstarija i nekada najbrojnija srpska organizacija u Čikagu, prije više od jednog vijeka okupila je Srbe u Americi i njihove prijatelje s ciljem upućivanja pomoći Srbiji u Prvom svjetskom ratu.

Organizacija je prikupljala novac, lijekove, hranu i odjeću, a na Solunski front je poslala 17.000 dobrovoljaca.

"Od tada do danas ova organizacija je imala svoje uspone i padove, a najaktivnija je bila kada je Srbima bila najpotrebnija", rečeno je Srni iz Srpske narodne odbrane.

Rad Srpske narodne odbrane je prekinut između dva svjetska rada, ali ga je obnovio čuveni srpski pisac i diplomata Jovan Dučić, koji je sjedište organizacije prebacio iz Njujorka u Čikago.

Organizacija je svoju snagu i masovnost pokazala i tokom Drugog svjetskog rata.

Na Drugom kongresu održanom 1942. godine objavljen je Memorandum o ustaškim zločinima čime je američka javnost upoznata sa strašnim zočinima kojima su bili izloženi Srbi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

U svoje "zlatno doba" Srpska narodna odbrana je na svojim godišnjim kongresima znala da okupi i do 3.000 delegata iz cijele Amerike i Kanade, što je bio najmasovniji skup u Čikagu na koji su Srbi dolazili porodično, pa su skoro svi čikaški hoteli u danima oko Vidovdana bili popunjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana