Spreman ruski odgovor na zapadne tenkove; Ministri NATO-a sutra o slanju aviona Ukrajini

GS/Agencije
Spreman ruski odgovor na zapadne tenkove; Ministri NATO-a sutra o slanju aviona Ukrajini

MOSKVA, MINSK – Rat u Ukrajini ušao je u 355. dan. Najteže borbe vode se kod Bahmuta i Zaporožja. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biti poslat „veoma jasan signal“ 24. februara.

Spreman ruski odgovor na zapadne tenkove; 

Rusi na ukrajinskim frontovima spremaju žestok odgovor njemačkim, britanskim i američkim tenkovima u vidu "pametnih projektila", navode ruski portali.

Kako se precizira, posade ruskih višjecevnih raketnih bacača "tornado-G" ubrzano dobijaju nove "pametne projektile" povećanog dometa.

Zahvaljujući njima, moći će da pogađaju ciljeve na udaljenostima znatno većim od 40 kilometara. Takođe, municija "tornada-G" je dopunjena nevođenim raketama dugog dometa.

Sa tim projektilima, tvrde moskovski vojni eksperti, mogućnosti "tornada-G" postaju uporedive sa operativno-taktičkim raketnim sistemima.

Projektili su kalibra 122 milimetra, a omogućavaju istovremeno gađanje nekoliko razdvojeih tačaka - ciljeva salvom jednog bacača.

Vojni ekspert Dmitrij Boltenkov objašnjava da je tačnost pogađanja višjecevnih bacačima na velikim daljinama veoma mala, pa će novi navođeni projektili velikog dometa "tornada-G" pretvoriti u ubitačno oružje.

Ministri NATO-a sutra o slanju aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da očekuje da se o pitanju slanja aviona Ukrajini razgovara tokom dvodnevnog samita ministara odbrana Alijanse koji počinje sutra.

"U toku je diskusija i o pitanju aviona i očekujem da se sutra i o tome razgovara na sastanku u Briselu", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, za isporuku aviona Ukrajini dok traje ruska specijalna vojna operacija potrebna je "hitna" podrška na zemlji.

Stoltenberg je naglasio da isporuka aviona iz članica NATO-a Ukrajini neće učiniti Alijansu stranom u sukobu, javio je Rojters.

Francuska je zamrznula 1,3 milijarde evra na računima ruskih biznismena, ali je njihovo oduzimanje nemoguće bez sudske odluke, saopštila je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova An-Kler Ležandr.

„U Francuskoj je do danas blokirano 1,3 milijarde evra koji pripadaju ruskim oligarsima. Ne možemo da konfiskujemo ta sredstva dok ne dođe do odgovarajuće sudske odluke", rekla je portparolka za televiziju „LCI".

Ona je dodala da, stoga, u ovom trenutku nije moguće predati ta sredstva Ukrajini.

Blumberg je u petak objavio da vlasti EU imaju pouzdane podatke o zamrzavanju 36,4 milijarde dolara ruske imovine, a njihov ukupan iznos na računima EU procjenjuje se na 258 milijardi dolara.

Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a će na sastanku 14-15. februara razmatrati povećanje podrške Ukrajini, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je naglasio da je važno da se ove vojne isporuke ubrzaju.

Ruska sredstva za PVO su tokom prethodna 24 časa oborila šest raketa „hajmars", a uništeno je i devet dronova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kadirov: Ruska vojska može doći do Kijeva, ako predsjednik to naredi

Ukrajinske snage gađale su tokom noći štab „Istok" iz sistema „hajmars", poginuo je oficir, izjavio je komandant brigade „Istok" 1. korpusa Narodne milicije DNR Aleksandar Hodakovski.

„Juče je neprijatelj lijevo od Ugljedara pokušao da se uvuče u naše formacije u manjim grupama, ali je otkriven i odbijen, iako je kružio oko tačke proboja više od jednog sata, izazvavši našu reakciju. Očigledno, ljuti zbog neuspjeha, izveli su noćas napad ‘hajmarsima’ na štab ‘Istoka’ – poginuo je naš stari drug, štabni oficir", napisao je Hodakovski na svom Telegramu.

On je istakao da „ako je neprijatelj očekivao da parališe odbranu na našem sektoru, nije uspio".

EU sprema 10. paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije.

Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija.

Kako danas piše evropski portal Politiko, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ovog vikenda razgovarala sa ambasadorima EU o planovima Komisije za 10. sankcije protiv Rusije.

Ambasadori će se sastati da razgovaraju na ovu temu u srijedu, 15. februara.

Nove finansijske sankcije treba da budu uvedene protiv četiri ruske banke, uključujući najveću rusku privatnu Alfa banku, zatim zabranu ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU, kao što su električne mreže ili dobavljači gasa.

Sprema se i nova lista od oko 130 subjekata i ljudi, koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Nemačka i Francuska.

To uključuje ruska vojna lica, zvaničnike koje je Rusija postavila na okupirane teritorije u Ukrajini, novinare koji rade za ruske državne medije i propagandu kao što je Raša Tudej, kao i kompanije i pojedince u drugim zemljama koji su povezani sa ruskim ratom ili Vagner grupom, kao što je Iran koji je optužen za prodaju dronova ruskoj vojsci.

Na dnevnom redu su i trgovinske zabrane na uvoz u EU ruskih guma i asfalta i na izvoz robe iz EU u Rusiju uključujući kamione, druga teška vozila, građevinske mašine, pumpe i druge mašine koje se koriste u građevinskom sektoru.

Paket uključuje i dodatne zabrane izvoza elektronskih komponenti koje bi Rusija mogla da koristi za proizvodnju oružja, najavljuje Politiko dodajući da Brisel planira i da uvrsti na listu brodarsku kompaniju sa sjedištem u Dubaiju, za koju se sumnja da je pomogla Rusiji da zaobiđe sankcije za izvoz nafte.

Ovo je najavila fon der Lajen 9. februara, za vrijeme posjete ukrajinskog predsjednika Zelenskog, kada je izjavila da će prvo biti uvedene sankcije protiv političkih i vojnih lidera.

Grupa „Istok" se bori na frontu u oblasti Ugljedara.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da je Danska predala Kijevu sve svoje samohodne haubice „cezar".

„Danska je predala Ukrajini sve svoje samohodne haubice CAESAR. 

Pravi prijatelj koji zna da je naša bitka – bitka za Evropu", navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva odbrane na Tviteru.

U januaru su mediji, pozivajući se na danskog ministra odbrane, izvjestili da su danske vlasti odlučile da predaju Ukrajini svih 19 samohodnih artiljerijskih haubica „cezar" koje su naručene iz Francuske.

Borci Prve slovenske brigade pogodili su hangar sa ukrajinskim tenkovima kod Donjecka.

Izviđanjem je utvrđena lokacija neprijateljske tehnike u objektu, a prva salva iz sistema „Grad" pogodila je cilj.

Otrovan komandant „Ahmata"

Pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih snaga „Ahmat" Apti Alaudinov prije nekoliko dana je otrovan, sada mu život nije u opasnosti, saopštio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

„Alaudinov ađutant je 8. februara dobio kovertu sa porukom za generala. Ispostavilo se da je pismo bilo natopljeno otrovnom materijom. Apti Aronovič je to shvatio po oštrom specifičnom mirisu i na vrijeme preduzeo mjere: oprao je ruke i isprao nos. Generalovi ađutanti koji su bili u kontaktu sa kovertom postupili su isto", napisao je Kadirov na svom Telegramu.

On je dodao da su Alaudinov i njegovi ađutanti primljeni sanitetski bataljon, gde im je ukazana pomoć i uspeli su da izbjegnu teške posljedice.

Oni se trenutno nalaze u moskovskoj klinici i oporavljaju se.

„Stručnjaci su uzeli uzorke biološkog materijala za analizu i identifikaciju otrovne supstance. Paralelno je u toku istraga o atentatu i identifikaciji umješanih. Rezultati su već pristigli", istakao je Kadirov.

Pušilin: Krajnji cilj oslobađanje DNR, pa denacifikacija Ukrajine

Vršilac dužnosti predsjednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike(DNR) Denis Pušilin kaže da je glavni zadadak DNR oslobađanje teritorija koje su danas “subjekti” Ruske Federacije.

.To je glavni cilj kojem stremimo, cilj svih nas, ljudi iz Donbasa, koji su čekali ovaj trenutak dugo godina. DNR je priznata od strane Ruske Federacije i za nas je to najvažnije - izjavio je Pušilin u intervjuu za list “Politika”.  

Dodao je da, u ovom trenutku, nisu postignuti svi zadati ciljevi, budući da su oni visoko pozicionirani, teško ostvarivi i istovremeno oni od kojih se ne odustaje.

-Prije svega, govorim o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To jeste ključno, ali takođe podrazumijeva prethodno oslobođenje teritorije Donjecke Narodne Republike, koja nama pripada po slovu Ustava - navodi Pušilin.

Smatra da oslobađanje DNR otežava povećanje pritiska i konfrontacije kolektivnog Zapada na čelu sa SAD, koje nastavljaju sa ispunjavanjem svojih prioritetnih zadataka.

-Prvi je, naravno, pokušaj da se uništi suverenitet Ruske Federacije, jer Zapadu ne odgovara jaka, suverena Rusija. Drugi cilj je slabljenje Evrope. Vidimo kako se  SAD odnose prema evropskim državama. Bukvalno im diktiraju svoje uslove, i one gube kontrolu nad sopstvenim državama - poručio je Pušilin.

Naglašava da za njih najteži avdejevski pravac koji za njih ima dodatno značenje, jer će zauzimanjem Avdejevke minimizirati granatiranje Donjecka i Jasonovate od strane Ukrajinske vojske.

-Avdejevka se graniči sa Donjeckom, od centra jednog grada do centra drugog razdaljina je oko 20 kilometara. Naravno, bitno nam je da oslobodimo i Ugledar, pa Kurakhovo, a onda ćemo moći prvo delimično, a zatim i u potpunosti da okružimo Avdejevku. Takođe, za nas je važan i sjever Republike, krasnolimanski pravac, gdje se mahom vode pozicione borbe - navodi Pušilin.

Na konstataciju da predshednik Rusije Vladimir Putin prednost daje jedinicama sastavljenim od lokalnog stanovništva DNR  u odnosu na  profesionalna vojna lica, Pušilin odgovara da su oni u ratu od 2014. godine.

Kako kaže, proučavali su neprijatelja, sticali iskustva i sada, uz pomoć Rusije, uspijevaju da primijene svoje veštine.

-Mi smo u jako dobroj formi, motivisani i prije svega štitimo svoje domove. Dio našeg Prvog armijskog korpusa DNR štiti svoje domove koji se ovdje nalaze, ovdje žive njihove porodice, njihova djeca, ovde su grobovi naših predaka. Drugi dio želi da oslobodi one teritorije na kojima je takođe održan referendum i gdje se nalaze njihove kuće. Govorim o Kramatorsku, Slavjansku, Krasnoarmejsku, Artemovsku, Soledaru. Mnogi naši vojnici dolaze odatle - ističe Pušilin.

Na pitanje o učešću Vagnera u borbama u Donbasu, Pušilin odgovara da oni pokazuju odlične rezultate i da djeluju u okviru strategije koja podrazumijeva oslobađanje Donbasa.

SVR: SAD regrutuju teroriste ID da izvrše napade u Rusiji

SAD regrutuju džihadističke borce da izvrše terorističke napade na teritoriji Rusije i zemalja Zajednice nazavisnih država (ZND), tvrdi danas pres-biro Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).

Pres-biro je naveo za TASS da, prema vjerodostojnim informacijama koje je dobila Ruska spoljna obavještajna služba, američka vojska aktivno regrutuje borce džihadističkih grupa povezanih sa Islamskom državom (ID) i Al-Kaidom koje su zabranjene u Rusiji, da izvrše terorističke napade u Rusiji i zemljama ZND.

-  Odabrano je 60 takvih terorista u januaru ove godine sa iskustvom u borbenim dejstvima na Bliskom istoku i oni prolaze ubrzanu obuku u američkoj bazi Al-Tanf u Siriji, gdje uče kako da naprave i koriste improvizovane eksplozivne naprave, kao i tehnike subverzivnih aktivnosti - saopštila je SVR.

Kako se navodi, posebna pažnja se poklanja planiranju napada na dobro čuvane objekte, uključujući strane diplomatske misije.

Maročko: Nova taktika ruskih snaga

Vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko najavio je novu taktiku ruske vojske: u toku je sistematsko napredovanje sporim tempom uz korišćenje savremene opreme, zauzimanje povoljnijih položaja, kao i potiskivanje neprijatelja na svim delovima kontakt linije.

On je, istovremeno, naglasio da se ukrajinska propaganda bavi diskreditovanjem ruske vojske, ali bezuspješno, nazivajući borce okupatorima.

Pronađeno skrovište municije kod Melitopolja

Pripadnici policije pronašli su skrovište municije u blizini sela Terpenje u predgrađu Melitopolja, saopštio je novinarima predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

On je objasnio da su prilikom pregleda šumskog pojasa u blizini sela Terpenje u Melitopoljskom okrugu Zaporoške oblasti, pripadnici kinološke službe otkrili skrovište sa municijom.

„Iz skrovišta je zaplijenjen: bacač granata RŠG, dve protivtenkovske mine, 180 metaka kalibra 5,45, četiri metka za potcevni bacač granata i TNT ukupne težine 4.500 grama. Na mjesto su odmah pozvani tehničari, po čijoj odluci je pronađena municija prevezena na bezbjedno mjesto i neutralisana... detonacijom", rekao je portparol.

Brodski: Izrael spreman da posreduje u pregovorima

Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine ako to budu željeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

-Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvijek smo spremni - istakao je Brodski.

Ukrajinska vojska: Odbijen napad na Zaporožje

Ukrajinske oružane snage tvrde da su odbile ruske napade na Zaporožje na jugoistoku zemlje.

U najnovijem izvještaju generalštaba ukrajinske vojske navodi se da su borbene jedinice odbile napade ruskih trupa u Harkovskoj, Luganskoj, Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti, prenosi „Gardijan“.

Izrael je spreman da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, ako to budu željeli Kijev i Moskva, izjavio je izraelski ambasador u Ukrajini Mihail Brodski.

„Naš premijer je odgovorio da je, ako bude postojala želja Rusije i Ukrajine, spreman da bude posrednik, o tome smo govorili ranije. 

Ako postoji želja da budemo posrednici, ako postoji potreba za našim učešćem, uvek smo spremni", istakao je Brodski.

Jedinica „Espanjola" ruskih snaga odbila je napad ukrajinske vojske u pravcu Ugljedara

Nakon gađanja iz automatskih i protivtenkovskih bacača granata, borci jedinice napredovali su do linije dodira kod Ugljedara. 

U toj oblasti, uz koordinaciju operatora bespilotnih letilica, pješadija „Espanjole" napreduje i čisti teritoriju od neprijatelja.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i dijelu Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

Kijev je rasporedio američke radare za protivbaterijsku borbu AN/TPQ -50 na kupjanski dio fronta, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

Maročko je dodao da su ukrajinske snage u rejonu šumarije Serebrjanski pokušale da zapale šumu kako bi spriječile napredovanje ruskih trupa.

„Koristeći burad sa zapaljivom smesom i suvim granjem, ukrajinski borci su pokušali da zapale šumu zapaljivom municijom tako da se vatra kreće ka našim položajima. Zbog velike vlažnosti i snježnog pokrivača, ideja je propala, a nakon kratkog vremena plamen se ugasio", objasnio je on.

Kuleba: Putinu će 24. februara biti poslat veoma jasan signal

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu biti poslat „veoma jasan signal“ 24. februara, na godišnjicu napada Rusije na Ukrajinu.

Kuleba je, odgovarajući na pitanje o akcijama podrške Ukrajini do 24. februara, rekao da će biti raznih događaja u UN, u Kijevu i mnogim svjetskim prestonicama i da će „time biti poslat veoma jasan signal Putinu da se grdno vara ako igra na iscrpljenost i misli da je vrijeme na njegovoj strani, jer jedinstvo sa Ukrajinom svakim danom raste“, prenosi Unian.

Kuleba je ocijenio da je vrlo važno što će predsednik SAD Džozef  Bajden posetiti Poljsku od 20. do 22. februara, ali je dodao da nije riječ samo o toj posjeti, već o više događaja u različitim gradovima, čiji će efekat biti kumulativni.

Govoreći o pooštravanju sankcija Rusiji, Kuleba je rekao da će do 24. februara biti novih sankcija.

-One će biti objavljene u različitim zemljama, u različitim institucijama. To cće takođe biti deo ovog signala jedinstva zarad pobjede -  naveo je Kuleba.

Kada je riječ o Rusiji u Savjetu bezbjednosti, Kuleba je rekao da je prvi cilj Ukrajine delegitimizacija prisustva Rusije u tom tijelu.

Prema njegovom mišljenju, to će biti postignuto prilično brzo, a za samo isključenje Rusije iz Savjeta bezbjednosti biće potrebno vrijeme.

Berluskoni okrivio Zelenskog za rat sa Rusijom

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni izjavio je da ne bi tražio da se sastane sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim da je i danas premijer Italije, jer ukrajinskog predsjednika smatra krivcem za rat sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana