Spor Sijarta i Berbokove na sastanku šefova diplomatije

Srna
Spor Sijarta i Berbokove na sastanku šefova diplomatije

BRISEL- Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i šef njemačke diplomatije Analena Berbok sporili su se na sastanku u Briselu oko uloge mađarske banke OTP u sukobu u Ukrajini, izjavile su danas diplomate.

OTP banka u proteklih nekoliko dana bila je glavni predmet spora zvaničnika nakon što je Mađarska odbila da odobri dodatnu vojnu pomoć EU za Ukrajinu sve dok Kijev ne ukloni kompaniju sa liste "ratnih sponzora", javlja portal "Politiko".

Diplomate ističu da je ovaj spor uzrok odgađanja uvođenja 11. paketa sankcija protiv Rusije.

Prema navodima diplomata, nakon što je Sijarto ponovio stav Budimpešte tokom jučerašnjeg sastanka održanog iza zatvorenih vrata, Berbokova je reagovala i pozivala se na izvještaje da OTP priznaje Lugansku Narodnu Republiku i Donjecku Narodnu Republiku i da daje kredite ruskim vojnicima. Mađarska je odbacila te optužbe.

Pojedine diplomate i ministri su juče od Mađarske tražili da odvoje svoje nezadovoljstvo jer se banka nalazi na listi "ratnih sponzora" kako bi bila odobrena dodatna pomoć i uvedene sankcije Moskvi.

Nakon sastanka šefova diplomatija, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj poručio je da će raditi kako bi bile prevaziđene nesuglasice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana