Spilbergova fondacija dokumentuje zločine Hamasa

Tanjug
Foto: Twitter

VAŠINGTON - Fondacija Šoa, koju je osnovao američki režiser Stiven Spilberg, saopštila je da pokreće projekat za dokumentovanje zločina koje je počinio Hamas 7. oktobra na jugu Izraela kao dodatak svjedočenjima o holokaustu, a do sada je prikupljeno 130 izjava osoba koje su preživjele napad te palestinske militantne grupe.

Spilberg nije direktno uključen u prikupljanje podataka, ali je dao snažnu podršku, prenio je Tajms of Izrael. 

Spilberg je rekao da nije nikada vjerovao da će videti "tako neizrecivo varvarstvo prema Jevrejima u svom životu".  

Spilberg je rekao za Foks njuz da je šokiran povodom nasilja koje je Hamas počinio nad Izraelcima, kao i zbog talasa antisemitizma širom svijeta u posljednja dva mjeseca.       

Fondacija Šoa ima najveću svjetsku kolekciju video snimaka svjedočenja Jevreja koji su preživjeli holokaust i drugih svjedoka.   

Fondacija sa sedištem u SAD sada sarađuje sa timovima u Izraelu na prikupljanju izjava svjedoka masakra Hamasa 7. oktobra, kada je oko 3.000 terorista prešlo u Izrael iz Pojasa Gaze i kada je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, uglavnom civila i zarobljeno više od 240 talaca.    

U članku objavljenom početkom novembra, u kojem se najavljuje prikupljanje dokumentacije, fondacija je navela svjedočenje Šajli Atari Viner koja je pobjegla iz svog doma u Kibucu Kfar Aza sa svojom jednomjesečnom bebom rano ujutru 7. oktobra.         

Njenog supruga Jahava Vinera ubili su pripadnici Hamasa dok je pomagao ženi i bebi da pobjegnu.     

Spilberg, koji je osnovao fondaciju 1994. godine, vjeruje da će ta organizacija obezbediti "da glasovi preživjelih d‌jeluju kao moćno oruđe za suprotstavljanje opasnom porastu antisemitizma i mržnje".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana