Spasavanje redova Bajdena, raste Trampova prednost

Agencije
Spasavanje redova Bajdena, raste Trampova prednost

Američki predsjednik Džozef Bajden odbacio je spekulacije da namjerava da odustane od kandidature na novembarskim izborima, navodeći da će ustrajati i na kraju pobijediti rivala, Donalda Trampa.

- Ostajem u trci do kraja. Pobijedićemo, jer, kada se demokrate ujedine, uvijek pobijedimo. Kao što smo pobedili 2020. godine, pobijedićemo ga i 2024.- rekao je Bajden nekoliko sati pošto je Njujork tajms, citirajući neimenovane izvore u Demokratskoj partiji, objavio da predsjednik SAD razmišlja da li da odustane od trke za drugi mandat.

Njujorški dnevnik piše da je Bajden, jednom od ključnih saradnika, rekao da mu je jasno da će teško spasiti kampanju ukoliko u narednim danima ne ubijedi javnost da je sposoban da obavlja funkciju predsjednika.

Tekst u Tajmsu izazvao je, odmah zatim, pravu paniku među demokratama, koji su se rastrčali da ubijede javnost da ne spremaju rezervnog kandidata, te da stranka i dalje čvrsto stoji iza Bajdena kao najboljeg rivala Trampu.

Istovremeno, Njujork tajms je objavio rezultate istraživanja javnog mnjenja, prema kojem Tramp ima šest odsto veću podršku od Bajdena, odnosno najviše od kada je postalo izvjesno da će njih dvojica biti glavni rivali u trci za Bijelu kuću.

Demokrate su imale spreman odgovor i na to istraživanje, pa su suparnicima u Predstavničkom domu ubrzo poslali dopis u kojem tvrde da je razlika između kandidata na nivou statističke greške.

I potpredsjednica SAD, Kamala Heris koja je posljednjih dana slovila kao moguća zamena za Bajdena, čvrsto je podržala svog šefa, navodeći da će se "boriti i pobijediti".

Bajden će se, kako je navela Bijela kuća, uskoro sastati sa dvadesetak guvernera iz redova Demokratske partije, te razgovarati sa nizom uticajnih članova stranke kako bi ih ubijedio da je i dalje ozbiljan kandidat za pobjedu na novembarskim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana