Španski premijer odbio da svjedoči da na suđenju supruzi

Tanjug
Španski premijer odbio da svjedoči da na suđenju supruzi

MADRID - Španski premijer Pedro Sančez danas je odbio da svjedoči na suđenju njegovoj supruzi, Begonji Gomez, u slučaju korupcije i trgovine uticajem.

Advokat Sančesove supruge, bivši ministar unutrašnjih poslova Antonio Kamačo, rekao je da je Sančez odgovarao na pitanja ukupno dva minuta.

Prema španskom zakonu, bliski rođaci, uključujući supružnike, mogu da odbiju da odgovaraju na pitanja kada ih sudija pozove da svjedoče, prenosi Rojters.

Kamačo je rekao da je istražni sudija Huan Karlos Peinado postavio Sančezu dva pitanja - da li je u srodstvu sa nekim od osoba pod istragom i da li želi da svjedoči.

Kako se navodi, Sančez je potvrdio da mu je Gomez supruga i da zato odbija da svjedoči.

Postupak je dio preliminarne istrage o tome da li je Gomez iskoristila svoj položaj premijerove supruge da obezbijedi sponzore za magistarski kurs koji je držala na Univerzitetu u Madridu.

Sančez je prethodno negirao optužbe protiv nje, rekavši da su neosnovane i orkestrirane od strane desničara.

Peinado je ispitivao Sančeza u zvaničnoj rezidenciji premijera u Madridu, a sa njim su bili Kamačo, predstavnici tužioca i advokat krajnje desničarske stranke Voks, koja koristi pravni instrument poznat kao “optužba naroda” koji omogućava privatnim licima da podnose krivične prijave protiv trećih lica.

Ovo je prvi put da je aktuelni španski premijer pozvan da svjedoči u sudskom predmetu otkako je njegov prethodnik Marijano Rahoj pozvan kao svjedok 2017. u slučaju korupcije koji je doveo do osude nekoliko članova njegove konzervativne Narodne partije i na kraju na glasanje o nepovjerenju 2018, nakon čega je Sančez postao premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana