Španski advokat uhapšen zbog mita od 4,5 miliona evra za projekat u E. Gvineji

Tanjug
Španski advokat uhapšen zbog mita od 4,5 miliona evra za projekat u E. Gvineji

MADRID/HAG - Španska policija uhapsila je advokata koji se sumnjiči za korupciju visokih zvaničnika bliskih vladi Ekvatorijalne Gvineje, saopštio je danas Evropol.

Istraga, koju je podržao Evropol, otkrila je da je osumnjičeni preko svoje kompanije za razvoj projekata prebacio oko 4,5 miliona evra sa navodnim ciljem da se postigne dogovor o izgradnji fabrike za snadbevanje ribarskog sektora ove afričke države.

Advokat je uhapšen nakon što je policija pretresla dvije kuće 2. jula u Asturiji.

Zaplijenjeno je pet nekretnina u vrijednosti od 4,5 miliona evra, kao i 30.000 evra u gotovini i 21 bankovni račun sa više od dva miliona evra.

Advokat i vlasnik firme tereti se za korupciju, pranje novca, falsifikovanje računa i falsifikovanje dokumenata.

Kompanija osumnjičenog, koja je registrovana u Španiji, od svog osnivanja nije prijavila gotovo nikakvu komercijalnu aktivnost, niti je ikada razvila ikakav projekat, ni u Španiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji.

Međutim, kompanija je u periodu od 2020. do 2022. godine prijavila dva toka prihoda u ukupnom iznosu od preko 4,5 miliona evra, a dalja istraga pokazala je da su među korisnicima ovih sredstava bili pojedinci bliski vladi Ekvatorijalne Gvineje.

Ove isplate su se odnosile na ugovor potpisan 2019. godine između Vlade Ekvatorijalne Gvineje i španske kompanije o pokretanju fabrike za preradu ribljih proizvoda.

Prvobitno, projekat je trebalo da bude završen u roku od dvije godine od potpisivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana