Španija: Uhapšene tri osobe zbog napada na desničarskog političara

Srna
Foto: Cope.es

MADRID - Tri osobe uhapšene su danas u vezi sa napadom na španskog desničarkog političara Alehandra Vidal-Kvadrasa koji je upucan na ulici u Madridu 9. novembra.

Španski političar i dalje je u bolnici.

Policija je saopštila da su dva osumnjičena privedena u južnom španskom gradu Lanharon, u Granadi, a treći u mjestu Fuenhirola u Andaluziji.

Španska novinska agencija Efe i drugi mediji javili su da se nijedan od privedenih ne tereti da je otvorio vatru prema Vidal-Kvadrasu (78), koji je pomogao desničarskoj španskoj partiji Voks.

Efe navodi da su dvije osobe uhapšene u Lanharonu Španac i njegova partnerka državljanka Britanije. Muškarac priveden u Fuenhiroli, takođe Španac, uhapšen je u vezi sa motociklom korištenim u pucnjavi.

Istražioci su pokrenuli istragu mogućeg terorističkog napada.

Policija je saopštila da je Vidal-Kvadras povezan sa iranskom političkom opozicijom i da je to možda razlog napada. Istražitelji su ukazali na potencijalnu iransku vezu, ali do sada nisu pronašli dokaze o tome, rekla je policija za agenciju AP.

Vidal-Kvadras je decenijama bio povezan sa iranskom opozicijom u egzilu. U januaru je iransko Ministarstvo spoljnih poslova uvelo sankcije njemu i drugima koji su povezani sa opozicionom grupom u egzilu poznatom kao Mudžahedin e Halk, optužujući ih da „podržavaju terorizam i terorističke grupe“.

Vidal-Kvadras je bio važan član španske konzervativne Narodne stranke i takođe član Evropskog parlamenta prije nego što je pomogao u osnivanju Voksa. Nekoliko godina nije bio aktivan u politici, ali je radio kao analitičar za medije i kolumnista, podsjeća AP. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana