Španija šalje šest tenkova “leopard” Ukrajini u drugoj polovini aprila

GS/Agencije
Španija šalje šest tenkova “leopard” Ukrajini u drugoj polovini aprila

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 404 dan. Šest tenkova “leopard 2A4”, za koje se Španija obavezala da ih pošalje Kijevu, napustiće zemlju u drugoj polovini aprila. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Poljsku. Ruske snage saopštile su da se ukrajinski udarni dron srušio blizu nuklearke Zaporožje.

Španija šalje šest tenkova “leopard” u Ukrajinu u drugoj polovini aprila

Šest tenkova “leopard 2A4”, za koje se Španija obavezala da ih pošalje Kijevu, napustiće zemlju u drugoj polovini aprila, saopštila je danas ministarka odbrane Margarita Robles, prenosi Rojters.

Robles je, u intervjuu za TV stanicu 24H, rekla da njeno ministarstvo priprema još četiri dodatna tenka, kako bi se opremila za borbena dejstva i eventualno bila poslata u Ukrajinu.

Španija je jedna od prvih zemalja koja je od Njemačke tražila dozvolu za slanje tenkova “leopard” u Ukrajinu.

Rogov: Oboren ukrajinski dron kod nuklearke “Zaporožje”

Ruske snage oborile su ukrajinski dron kamikazu nedaleko od nuklearke “Zaporožje”, izjavio je predsjedavajući pokreta “Mi smo zajedno sa Rusijom” Vladimir Rogov.

-Dron kamikaza „Vormejt”, koji pripada ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom, oboren je u Energodaru uz pomoć elektronske opreme. Prema preliminarnim informacijama meta drona bilo je postrojenje nuklearke „Zaporožjež” – naveo je  on na svom “Telegram” kanalu.

On je dodao da je dron pao nekoliko metara od nuklearnog postrojenja.

Komandant ruske jedinice koja je zadužena za bezbjednost postrojenja rekao je “Sputnjiku” da je ukrajinski režim još jednom pokušao da napadne nuklearku koristeći dronove poljske proizvodnje i pored prisustva predstavnika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearki.

Dron je bio težak više od dva kilograma.

Lokacija olupine drona ukazuje da je meta bila nuklearka.

Direktor IAEA Rafael Grosi posjetio je nuklearku “Zaporožje” 29. marta i rekao da postrojenje ne treba smatrati metom u neprijateljstvima.

Grosi je obišao postrojenje sa upravom i tehničkim osobljem.

Dodao je da je potrebno preduzeti dodatne mjere zaštite nuklearke jer se situacija ne poboljšava.

Moskva je saopštila da podržava napore IAEA u cilju zaštite bezbjednosti nuklearke.

Zelenski doputovao je danas u Poljsku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Poljsku, saopšteno je iz kabineta poljskog predsjednika, prenosi Rojters.

Posjjeta, koju je ove nedelje najavila Poljska, ali je Kijev nije zvanično potvrdio, dolazi u trenutku kada Ukrajina planira da pokrene kontraofanzivu u narednim nedjeljama ili mjesecima kako bi povratila okupiranu teritoriju od Rusije na svom istoku i jugu, navodi britanska agencija.

Pomoćnik poljskog predsjednika Marčin Pšidač potvrdio je privatnoj televiziji TVN24 da je Zelenski stigao u Poljsku.

Zelenski će se tokom posjete sastati sa predsednikom Andžejem Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim i razgovarati sa ukrajinskim izbjeglicama i poljskom javnošću, rekao je Pšidač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana