Španija premješta tijelo fašističkog vođe Hozea De Rivere

Srna
Foto: Heraldo.es

MADRID - Španija je spremna da ekshumira posmrtne ostatke fašističkog vođe Hozea Antonija Prima de Rivere, koji je bio ključan za ustanak generala Franciska Franka koji je doveo do Španskog građanskog rata 1936-1939. godine.

Hoze Antonio Primo de Rivera osnovao je pokret “Falange” a njegovi zemni ostaci leže u džinovskom mauzoleju koji je izgradio bivši fašistički režim nedaleko od Madrida.

NJegovo tijelo biće prebačeno na madridsko groblje San Isidro, što je dio vladine akcije protiv simbola fašizma.

Grob Prime de Rivere nalazi se pored oltara u bazilici u Dolini palih - Frankov mauzolej, koji je sada preimenovan u dolinu Kuelgamuros.

Frankovi posmrtni ostaci su odatle uklonjeni 2019. godine, što je naljutilo ekstremne desničarske aktiviste koji i dalje njeguju sjećanje na njega.

Bazilika se nalazi pored stijene na kojoj se nalazi džinovski krst - obilježje koje dominira okolnim pejzažom. Antifašistički republikanski zatvorenici bili su primorani da grade spomenik.

Ponovna sahrana je dio nastojanja ljevičarske vlade da zaustavi idolizaciju i obilježavanje pobjede fašista u građanskom ratu ili Frankovu diktaturu, navodi Bi-Bi-Si.

Mjesto mauzoleja pretvara se u spomenik u čast svim žrtvama rata, ne samo fašistima. Mnoge ljevičarske republikanske žrtve sahranjene su u neobilježenim masovnim grobnicama, a mnogi rođaci i dalje pokušavaju da ih lociraju.

Primo de Rivera biće ponovo sahranjen u blizini grobova nekoliko članova svoje porodice.

Riveru je ubio republikanski streljački vod u novemberu 1936. godine u Alikanteu. Primo de Rivera bio je sin diktatora Migela Prima de Rivere, koji je vladao Španijom od 1923-1930. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana