Španija: Nadoknada žrtvama seksualnog zlostavljanja i u slučaju da je nasilnik umro

Srna
Foto: GS

MADRID - Španska katolička crkva saopštila je da će nadoknaditi štetu žrtvama seksualnog zlostavljanja čak i u slučajevima koji nisu okončani zbog toga što je umro sveštenik koji je počinio krivično djelo.

"U slučajevima kada nema kazne, mi ćemo platiti i ako je počinilac preminuo ili ako postoji građanska zastarjelost", rekao je novinarima generalni sekretar Španske biskupske konferencije Francisko Garsija Magan, nakon što je objavio da su španski biskupi jednoglasno odobrili "integralni plan" nadoknade štete žrtvama.

On je pojasnio da će slučajevi biti analizirani pojedinačno.

Crkva je do sada odbijala da nadoknadi štetu žrtvama u slučajevima smrti nasilnika, što je bila česta pojava.

Katolička crkva suočava se sa skandalom nakon medijske istrage 2021. godine koja je otkrila široko rasprostranjeno seksualno zlostavljanje čiji su vinovnici sveštenici i laici u Španiji. Slučajevi seksualnog zlostavljanja čiji su vinovnici sveštenici Katoličke crkve registrovani su u brojnim zemljama, uključujući SAD, Irsku i Francusku.

Istraživanje objavljeno prošlog mjeseca, koje je dio izvještaja španskog ombudsmana za ljudska prava, pokazalo je da je 0,6 odsto od 8.000 ispitanih lica izjavilo da su bili zlostavljani, što je poraslo na 1,1 odsto, uključujući laike kao što su nastavnici u katoličkim školama.

U izvještaju ombudsmana kritikovana je Crkva da ne sarađuje u potpunosti sa istragom i da nastoji da minimizira sve slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana