Španija: Dvije najuticajunije partije bez kapaciteta da samostalno vladaju

Tanjug
Španija: Dvije najuticajunije partije bez kapaciteta da samostalno vladaju

MADRID - Nakon 100 odsto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Španiji nema jasnog pobjednika, pošto je desničarska Narodna partija osvojila nedovoljno glasova da samostalno formira vladu, a socijalisti premijera Pedra Sančeza ostvarili su bolji rezultat od očekivanog.

Premijer Španije Sančez je u nedjelju uveče slavio, kako je rekao, “neuspjeh desničarskog bloka”.

- Blok koji gleda unazad, koji je predložio potpuno ukidanje napretka koji smo postigli u poslednje četiri godine nije bio uspješan - izjavio je ushićeni Sančez pred pristalicama, prenosi Rojters.

- Imamo više glasova i više mjesta nego prije četiri godine - poručio je Sančez.

Nekoliko minuta poslije izjave socijaliste Sančeza oglasio se lider konzervativne Narodne partije Alberto Nunjez Feiho i izjavio da je njegova stranka pobijedila na nedjeljnim parlamentarnim izborima.

- Moja dužnost je da otvorim dijalog kako bih pokušao da osnujem vladu - rekao je Feiho.

Opoziciona Narodna partija desnog centra (PP) osvojila je 136 mjesta u parlamentu, dok je premijer Sančez sa svojim socijalistima osvojio 122, ali obojici nedostaju glasovi za samostalno formiranje vlade.     

Krajnje desničarska stranka Voks je osvojila 33 mesta i treća je najveća parlamentarna snaga u Španiji, dok je ljevičarski Sumari, koji čini 15 manjih partija, osvojio 31 mjesto.

Na izborima je pravo glasa imalo 37,4 miliona Španaca.

Dvije vodeće stranke će nastojati da pregovaraju o koaliciji u nastojanju da oforme vladajuću većinu, ali analitičari su upozorili da bi proces stvaranja koalicije mogao da se završi raspisivanjem novih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana