Španija dala azil Gonzalesu, ali i dalje ne priznaje njegovu pobjedu

Tanjug
Španija dala azil Gonzalesu, ali i dalje ne priznaje njegovu pobjedu

PEKING, MADRID - Vlada španskog premijera Pedra Sančesa neće uzeti u obzir glasanje u parlamentu o priznanju kandidata venecuelanske opozicije Edmunda Gonzalesa za pobjednika na predsjedničkim izborima, izjavio je danas španski premijer.

Pošto se Gonzales od nedjelje sklonio u Španiju, većina od 177 poslanika različitih partija u Donjem domu, koji ima 350 mjesta, usvojila je danas simboličan akt u kojem se navodi da je on pobijedio na izborima 28. jula, prenio je Rojters.

Poslije izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odnio ubjedljivu pobjedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura za pobjednika, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zavjeru.

SAD, Argentina i Peru priznali su Gonzalesa za novoizabranog predsjednika.

Tokom posjete Kini, Sančes je rekao da je stav Madrida, koji zahtijeva da se objave detaljni brojevi glasova u prisustvu posrednika EU, dok još ne priznaje ni Madura ni Gonzalesa kao pobjednika, bio jasan i da se neće promijeniti.

“Tražili smo objavljivanje akata, nismo priznali pobjedu Nikolasa Madura, a radimo nešto veoma važno – radimo na jedinstvu u Evropskoj uniji, tako da nam jedinstvo EU omogućava da možemo da posredujemo od sada do kraja godine”, rekao je on novinarima u kineskom gradu Kunšan, nekoliko sati prije nego što je Donji dom glasao.

U utorak uveče, venecuelanski izgnanici okupili su se ispred španskog parlamenta dok su poslanici raspravljali o prijedlogu koji je podnijela glavna opoziciona Narodna partija.

Poslije današnjeg glasanja, pojedini poslanici su ustali da aplaudiraju galeriji u kojoj je stajalo nekoliko lidera venecuelanske opozicije.

Gonzales se nije pojavljivao u javnosti od kada je došao u Španiju.

“Vjerujem da je azil i dalje gest humanosti, građansko humanitarno opredjeljenje španskog društva, a time i njegove vlade, prema ljudima koji, nažalost, trpe progon i represiju”, istakao je Sančes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana