Spaljen i pocjepan Kuran ispred džamije u Stokholmu

Tanjug
Spaljen i pocjepan Kuran ispred džamije u Stokholmu

STOKHOLM - Jedan od dvojice organizatora okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocjepao je danas i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cijepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja slaninu i pali je.  
Za to vreme  drugi učesnik protesta govorio je u megafon, prenosi Rojters. 

"Bog je veliki", uzvikivali su na arapskom pojedini okupljeni u znak protesta zbog paljenja Kurana.

Jedan od pristalica demonstracija uzvikivao je: "Neka gori".

Policija je privela i jednog muškarca koji je pokušao da baci kamenicu. 

Jedan od dvojice muškaraca, koji su učestvovali na protestima je Salvana Momika, koji je u nedavnom intervjuu za jedan list sebe opisao kao izbjeglicu iz Iraka koji želi da se zabrani Kuran. 

Švedska policija ranije je dala dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu, a paljenje i cijepapanje Kurana moglo bi da razbjesni Tursku, u vrijeme kada Švedska pokušava da se priključi NATO. 

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare da ne želi da spekuliše o tome kako će protest uticati na ulazak Švedske u NATO. 

"Legalan je, ali nije primjeren", rekao je on dodajući da je na policiji da donosi odluke o paljenju Kurana. 

Dok je švedska policija odbacila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, švedski sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

Policija je u dozvoli za održavanje demonstracija navela da bezbjednosni rizici i poslljdice povezane sa paljenjem Kurana nisu takve prirode da bi prijavu za održavanje demonstracija trebalo odbiti, iako one mogu imati spoljnopolitičke posljedice

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o kandidaturi za ulazak u NATO, nakon što je lider danske krajnje desničarske partije "Tvrda linija" Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana