Šolc: Ruski rat u Ukrajini izuzetno glup, Putin stavio budućnost svoje zemlje na kocku

Tanjug
Šolc: Ruski rat u Ukrajini izuzetno glup, Putin stavio budućnost svoje zemlje na kocku

BERLIN - Njemački kancelar Olaf Šolc optužio je danas predsjednika Rusije Vladimira Putina da je budućnost svoje zemlje stavio na kocku napadom na Ukrajinu.

"Rat je, iz ruske perspektive, izuzetno glup", rekao je danas Šolc tokom razgovora sa građanima branderburškog Prenclaua.

On je dodao da Putin, kako je rekao "zbog svojih imperijalističkih snova, šalje stotine hiljada ruskih vojnika u smrt i ranjavanja, uništava ekonomske odnose Rusije sa mnogim zemljama svijeta". 

"A Ukrajina će poslije toga imati jaču vojsku nego što je imala prije", dodao je Šolc, prenio je Velt.

Napomenuo je da će Njemačka nastaviti da vojno podržava Ukrajinu kako bi spriječila da napadnuta zemlja kolabira i kako bi se spriječilo "očigledno kršenje pravila u Evropi". 

"Putin uništava svoju zemlju i njenu budućnost. Mirno rješenje može se postići samo ako Rusija prihvati da Ukrajina nije vazalna država", naveo je on.

U isto vrijeme, Šolc je naglasio da će ostati pri odluci da Ukrajini ne šalje oružje sa velikim dometom koje bi moglo da se koristi za napade na ciljeve duboko unutar Rusije. 

"To ostaje tako. Zato ću ostati pri svom stavu, čak i ako druge zemlje donose drugačije odluke" dodao je Šolc, aludirajući na SAD i neke evropske države, navodi Velt. 

"Neću to učiniti, jer smatram da je to problem".

Govoreći o izvještajima da bi SAD mogli da ukinu ograničenja u isporuci oružja Ukrajini, Šolc je naglasio da "ne moraju sva nagađanja da budu tačna".

Tokom posljednjih mjeseci, SAD i Njemačka su se vrlo usko usklađivale u vezi sa isporukama oružja Ukrajini. 

Šolc je označio sabotažu na gasovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru kao "teroristički akt" i izjavio da će počinitelje dovesti pred sud u Njemačkoj.

"Donijeta je jasna odluka. Ona glasi: zahtjevamo od svih bezbjednosnih agencija i državnog tužioca da istraže, bez obzira na sve. Ništa neće biti prikriveno. Želimo da one koji su to učinili, ako ih uhvatimo, dovedemo pred sud u Njemačkoj", istakao je Šolc.

Šolc je takođe označio kao "pravu, veliku, debelu laž" tvrdnju da je vlada Njemačke odustala od ruskog gasa.

"Rusija je ta koja je zatvorila slavinu za gas preko gasovoda Sjeverni tok 1. Eksplozija cijena, državne regulisane cijene i potraga za drugim izvorima gasa koštali su Njemačku više od 100 milijardi evra. Napadi na gasovod su se dogodili tek nakon što je Rusija već zaustavila snabdijevanje Zapadne Evrope preko Baltičkog mora", ocijenio je Šolc.

U avgustu je državni tužilac izdao prvi nalog za hapšenje protiv ukrajinskog državljanina zbog sabotaže.

Šolc očekuje da će pregovori o prodaji udjela ruskog državnog koncerna Rosnjeft u rafineriji PCK u Švedtu biti završeni do kraja godine.

Dvije njemačke ćerke firme Rosnjefta posjeduju oko 54 procenta tog važnog industrijskog postrojenja u Brandenburgu.

"Trenutno su pod upravom savezne vlade, ali treba da budu prodate. Pregovori su u toku, zbog toga je savezna vlada produžila upravljanje u upravnoj funkciji. Nadamo se i očekujemo da će sve biti jasno do kraja godine, kako bismo mogli da iskoristimo naredni period da završimo stvari", rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana