Šolc: Rusija mora da povuče trupe

G.S.
Šolc: Rusija mora da povuče trupe

Rat u Ukrajini – 444. dan.

Kijev tvrdi da su Ukrajinci ponovo zauzeli dijelove teritorije oko Bahmuta, dok Rusija negira izveštaje o ukrajinskom napredovanju. 

Odbijeni napadi ukrajinske vojske u Bahmutu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ukrajinske trupe izvršile "masovne pokušaje" proboja odbrane ruskih snaga u gradu Bahmutu u posljednja 24 sata, ali da su svi napadi odbijeni, javile su ruske novinske agencije.
"Svi napadi jedinica Oružanih snaga Ukrajine su odbijeni. Nije bilo proboja odbrane ruskih trupa", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, a prenosi Interfaks.

U drugom saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da su izvršeni udari dugog dometa na ukrajinski grad Ternopolj i da su mete bile "jedinice ukrajinskih oružanih snaga i skladišta municije".

Šolc: Rusija mora da povuče trupe

BERLIN - Ukrajina je spremna za mir, ali to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma koji diktira Rusija, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.
"Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije", rekao je Šolc tokom prve posjete Zelenskog Njemačkoj od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Zelenski je rekao da je Ukrajina spremna da razgovara o spoljnim prijedlozima za mir da bi se okončala invazija Rusije u punom obimu, ali da bi ti prijedlozi trebali da budu zasnovani na poziciji i mirovnom planu Kijeva.

Ukrajinski lider dodao da Ukrajinci vjeruju u uspjeh kontraofanzive protiv ruskih snaga i da bi Kijev i njegovi zapadni saveznici mogli da učine poraz Rusije u ratu u Ukrajini "nepovratnim" ove godine.

Eksplozije u više ukrajinskih gradova

 Eksplozije su se jutros čule u ukrajinskim regionima Sumi, Ternopolj i dijelovima Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, javljaju ukrajinski mediji.
U ranim jutarnjim satima, širom Ukrajine su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, prema podacima Ministarstva za digitalnu transformaciju zemlje, prenosi “Sputnjik”.

Sirene se oglasile u ukrajinskom regionu Dnjepropetrovsk, Poltavi, Harkovu, Mikolaivu, Odesi, Sumiju, kao i u dijelovima Zaporoške oblasti, Hersonske oblasti i Donjecke Narodne Republike /DNR/ pod kontrolom Ukrajine u 2.46 po lokalnom vremenu.

Kasnije tokom noći, izdata su upozorenja o vazdušnom napadu u Kijevskoj oblasti i samom glavnom gradu, kao i regionima Kirovograd, Čerkasi, Černigov, Vinica i Žiromir.

Ukrajinski mediji javili su da su se čule eksplozije u Kijevu, kao i u okolnom regionu, Harkovu i Ternopolju.  

Japan zabrinut zbog ruske i kineske vojne saradnje u Aziji

Japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izrazio je zabrinutost zbog ruske i kineske vojne saradnje u Aziji, ocenivši da se bezbjednosna situacija u Evropi ne može odvojiti od one u Indo-pacifičkom regionu, poslije napada Moskve na Kijev.

Optužio je i Peking da “nastavlja i intenzivira svoje jednostrane pokušaje” da silom promjeni “status kvo” u Istočnom i Južnom kineskom moru i povećava svoje vojne aktivnosti oko Tajvana, prenosi AP.

''Osim toga, Kina i Rusija jačaju vojnu saradnju, uključujući zajedničke letove svojih bombardera i zajedničke pomorske vežbe u blizini Japana'', rekao je Hajaši. 

Zelenski doputovao u Berlin

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin. To je prva posjeta Zelenskog Nemačkoj od početka rata Rusije sa Ukrajinom u februara 2022. godine.

“Već u Berlinu. Oružje. Moćan paket. Vazdušna odbrana. Rekonstrukcija. EU. NATO. Bezbednost”, napisao je Zelenski noćas na Tviteru.

Njemački televizijski kanal N-TV javio je ranije da će se Zelenski sastati sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, a da će nakon toga otputovati u grad Ahen da primi nagradu Karla Velikog.

Berlin je u subotu saopštio da ostaje vrlo predan i ozbiljan u podršci Kijevu, potvrđujući da će Njemačka poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,7 milijardi evra.

Zelenski je u subotu posjetio Italiju i Vatikan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana