Šolc pozvao na slanje tenkova Ukrajini

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini – 359. dan. Najžešće borbe i dalje se vode oko Bahmuta, na istoku zemlje. Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk pozvala je civile da se odmah evakuišu iz Bahmuta. Zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland poručila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu. Ruska ambasada u SAD osudila je izjavu Nulandove.

Stoltenberg: Samo oružje može da obezbijedi dugoročan mir

Dugoročan i održiv mir u Ukrajini može se postići samo kroz slanje oružja Kijevu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ovaj rat može se završiti za pregovaračkim stolom, ali znamo da ono što se dešava za pregovaračkim stolom u potpunosti zavisi od bojnog polja", rekao je Stoltenberg uoči Minhenske bezbjednosne konferencije,

Stoltenberg je naveo da je obezbjeđivanje vojne podrške jedini način da se u Ukrajini garantuje trajan i pravičan mir.

On je istakao da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu i da je to poruka Alijanse.

U međuvremenu, pres-služba Alijanse saopštila je danas da će se Stoltenberg 21. februara u Briselu sastati sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom.

"U utorak, 21. februara 2023. godine, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastaće se sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom u sjedištu NATO-a", navodi se u saopštenju.

Nakon sastanka, zvaničnici će održati zajedničku konferenciju za novinare koja se očekuje u 12.45 časova, prenosi "Sputnjik"

Zelenski pozvao lidere u Minhenu da požure sa sporazumima, isporukom i odlukama

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji da požure sa sporazumima, isporukom i odlukama.

"Moramo da požurimo. Potrebna nam je brzina, brzina naših sporazuma, brzina naše isporuke da bismo ojačali … brzinu naših odluka da ograničimo ruski potencijal. Brzina nema alternativu jer je brzina ta od koje zavisi život", rekao je Zelenski na konferenciji putem video-linka, prenio je Si-En-En.

"Kašnjenje je uvijek bilo i još uvijek je greška. Dok mi pregovaramo kako da ojačamo našu odbranu savremenim tenkovima, Kremlj razmišlja o načinima da zadavi Moldaviju", kazao je Zelenski.         

On je istakao da je očigledno da Ukrajina neće biti posljednja stanica, kako je rekao, "invazije" predsjednika Rusije Vladimira Putina i da je od vitalnog značaja da Zapad ne odlaže isporuke oružja da bi pomogao Ukrajini da odbije ruske snage, prenio je Rojters.

"On će nastaviti svoje kretanje do kraja... uključujući sve druge države koje su u nekom trenutku bile dio Sovjetskog bloka", rekao je Zelenski.

On je, međutim, naglasio da ne misli da Rusija može da pobijedi.

Zelenski je Ukrajinu uporedio sa Davidom, a Rusiju sa Golijatom u biblijskoj priči u kojoj pobeđuje David, naoružan kamenom i praćkom. 

On je kazao da je David pobijedio Golijata djelovanjem, a ne razgovorom i da Golijat nema šanse.

Šolc pozvao na slanje tenkova Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da svi koji mogu da daju tenkove Ukrajini treba to da učine i da će Njemačka omogućiti donošenje takve odluke obezbjeđivanjem logistike i zaliha, kao i obučavanjem ukrajinskih vojnika na njemačkoj teritoriji.

Nakon što je poželio dobrodošlicu učesnicima Minhenske konferencije o bezbjednosti, Šolc je naglasio da je Ukrajina ujedinjenija nego ikad, te da je to slučaj i sa EU, koja čvrsto stoji iza evropske perspektive Kijeva.

Šolc je naglasio da je Njemačka prekinula svoju dugogodišnju politiku koja predviđa da se ne šalje oružje u zemlje u kojima su u toku sukobi i izrazio uvjerenje da Berlin ne produžava sukob u Ukrajini isporukom oružja.

Prema njegovim riječima, Njemačka se trudi da učini sve da se ne započne rat između NATO-a i Rusije, te da Berlin "izbjegava eskalaciju" i pokušava da pronađe ravnotežu između izbjegavanja eskalacije i pomaganja Ukrajini.

Šolc je naglasio da ne postoji "šablon" za reagovanje na situaciju u Ukrajini, jer je to prvi slučaj da jedna nuklearna sila ratuje u Evropi.

On je upozorio da oprez mora da prevlada nad brzopletim odlukama, kao i zajedničko djelovanje nad pojedinačnim.

Šolc je rekao da je Njemačka privržena ulozi i odgovornosti u osiguravanju bezbjednosti Evrope.

On je na kraju obraćanja izrazio nadu da će Beograd i Priština prihvatiti inicijativu koju su on i predsjednik Francuske Emanuel Makron predstavili u vezi sa normalizacijom odnosa dvije strane.

Zaharova: Varšava pokušava da sakrije dokaze o učestvovanju Poljaka u ratu
Varšava pokušava da sakrije dokaze o masovnom učestvovanju poljskih državljana u vojnim aktivnostima u Ukrajini, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Varšava pokušava da sakrije dokaze o tome da veliki broj državljana Poljske učestvuje u vojnim aktivnostima u Ukrajini, uz direktnu podršku vlasti, mada se radi o očiglednom kršenju poljskih zakona", rekla je Zaharova novinarima.

Prema njenim riječima, Poljska decenijama učestvuje u obučavanju ukrajinskih militanata.

"Oni su obučili one koji su se kasnije pretvarali da su mirni demonstranti, ali su, zapravo, počinili zločine i ubistva, posebno tokom događaja u Ukrajini 2014. godine", istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da postupci Varšave jasno pokazuju politički avanturizam tipičan za vlasti Poljske, koji je u više navrata doveo do katastrofe u toj zemlji, prenio je TASS.

Zaharova je podsjetila da je poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izbjegao da odgovori na pitanje o aktivnostima Poljaka u Ukrajini tokom gostovanja na televiziji.

"Njegov odgovor bio je da ne vidi problem u tome. Kakav visok nivo demokratije! Oni to zovu demokratijom, kada se ne daju direktni odgovori na direktna pitanja. Zapravo, trenutno nema direktne komunikacije vlasti i medija na Zapadu", dodala je Zaharova.

Zaharova: Maksimalna umiješanost Alijanse u sukobe

Umiješanost članica NATO-a u sukob u Ukrajini je maksimalna, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Članice Alijanse glume nevinost i pokušavaju da dokažu da nisu dio sukoba /u Ukrajini/. Umiješanost /članica NATO-a/ je maksimalna, one godinama vrše provokativne aktivnosti. Sada direktno kontrolišu rukovodstvo kijevskog režima, svi su povezani", naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, Moskva je skrenula pažnju na izvještaje medija da bi Ukrajina mogla da organizuje zajedničku licenciranu proizvodnju granata i drugog oružja sa Velikom Britanijom i da osnuje slična vojna preduzeća sa drugim članicama Alijanse, javio je TASS.

"Očigledno je da veliki zapadni kapital stoji iza napumpavanja ukrajinskih oružanih snaga i formiranja borbenih operacija", dodala je Zaharova.

Ruska ambasada osudila izjavu Viktorije Nuland

Ruska ambasada u SAD osudila je izjavu zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland o podršci Amerike ukrajinskim napadima na Krim.

To, kako su istakli, samo potvrđuju umiješanost SAD u sukob. U ambasadi ističu da će Rusija zaštititi svoje građane i teritoriju.

Nuland: SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu

Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je da SAD podržavaju napade Ukrajine na vojne objekte na Krimu i da su to su legitimni ciljevi.

Na Krimu, kaže, postoje masovna vojna postrojenja koje Rusija koristi kao logističku podršku za rat. "To su legitimne mete koje Ukrajina pogađa i mi to podržavamo", poručila je Nulandova.

"Ukrajina neće biti bezbjedna ako Krim ne bude demilitarizovan", rekla je Nulandova tokom video diskusije koji je organizovala Karnegi fondacija za međunarodni mir sa sjedištem u Vašingtonu.

Vereščuk pozvala sve civile da odmah napuste Bahmut

Potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk pozvala je na svom Telegram kanalu civile da se odmah evakuišu iz Bahmuta.

Prema njenim riječima, u gradu je ostalo 6.000 civila.

Oko Bahmuta, u Donjeckoj oblasti, vode se oštre borbe između ruskih i ukrajinskih snaga, a grad je važno saobraćajno čvorište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana