Šolc obećao Bajdenu da će udvostručiti pomoć Ukrajini, pa se zamjerio evropskim partnerima

GS
Šolc obećao Bajdenu da će udvostručiti pomoć Ukrajini, pa se zamjerio evropskim partnerima

Njemački kancelar Olaf Šolc u razgovoru sa američkim predsjednikom Džozefom Bajdenom obećao je da će Njemačka izdvojiti više novca za pomoć Ukrajini. Umesto predviđene četiri milijarde evra Šolc je obećao 7,6 milijardi dolara pomoći Kijevu.

Bajden i Šolc razgovarali su telefonom u utorak o hitnosti stalne podrške Ukrajini koja ulazi u treću ratnu godinu.

Dvojica lidera su se složila da je od najveće važnosti da se pruži Ukrajini finansijska, humanitarna i vojna pomoć dok nastavlja da se bori protiv ruskih snaga.

Njemačka se obavezala da će Kijevu obezbjediti više od sedam milijardi evra (7,6 milijardi dolara) vojne opreme 2024. godine.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da su dvojica lidera „koordinisali kontinuiranu podršku svojih zemalja Ukrajini u suočavanju sa ruskim agresorskim ratom“.

S druge strane Evropska unija zamjerila je Njemačkoj što je jednostrano obećala 7,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

Kancelar Olaf Šolc dao je obećanje i rekao da će sredstva ići za vojnu i humanitarnu pomoć.

Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište, osudio je taj potez koji neće proći kroz multilateralne mehanizme Unije, prenosi britanski „Telegraf”.

„Danas vidimo da Njemačka pokušava da bude solo, nije nikoga prevarila, ali pokušava da prestane da podržava Evropski mirovni fond“, rekao je on.

Prepirka je nastala kada je Emanuel Makron najavio da će Francuska potpisati bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom u februaru i isporučiti projektile „storm šedov” i „nekoliko stotina“ bombi.

Njemačka je posljednjih nedjelja više puta pozivala druge evropske zemlje da pojačaju podršku Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana