Šolc: Neću podržati odluku koja bi uvukla njemačke vojnike u rat u Ukrajini

GS
Foto: Srna

MINHEN - Njemački kancelar Olaf Šolac izjavio je danas da neće prihvatiti bilo kakvu odluku koja bi uvukla njemačke vojnike u rat u Ukrajini.

"Neću podržati nijednu odluku koja rezultira time da nemački vojnici na neki način budu uključeni u vojnu operaciju u vezi sa strašnim ratom Rusije protiv Ukrajine", naveo je Šolc, prenosi Rojters.

"Politiko" je ranije danas objavio da su britanski zvaničnici privatno kritikovali Nemačku zbog odbijanja da pošalje raketa "Taurus" Ukrajini.

Njemački Bundestag odbacio je u februaru zahtjev opozicionih demohrišćana za isporuku krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini, ali je odobrio prijedlog vladajućih stranaka o slanju oružja dugog dometa.

Predlog opozicije je odbačen većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, dok su za prijedlog o oružju dugog dometa glasala 383 poslanika, a 284 su bila protiv.

Opoziciona Unija CDU/CSU prethodno je zatražila "preokret u nemačkoj spoljnoj i bezbjednosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketa "Taurus" Ukrajini, prenosi Velt.

Predsjednik poslaničkog kluba CDU/CSU u Bundestagu Fridrih Merc istakao je da Ukrajina i dalje ne dobija "u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi se uspešno odbranila od ruske agresije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana