Šolc: Članstvo Švedske u NATO-u i prijem Ankare u EU nisu povezane teme

Srna
Šolc: Članstvo Švedske u NATO-u i prijem Ankare u EU nisu povezane teme

BERLIN - Članstvo Švedske u NATO-u i mogući prijem Turske u EU ne treba gledati kao povezane teme, rekao je danas njemački kancelar Olaf Šolc.

”To ne treba gledati kao međusobno povezane teme. Na posljednjem sastanku Savjeta EU odlučeno je da ćemo zatražiti od Evropske komisije da izvještava o stanju odnosa i kako možemo ponovo da unaprijedimo saradnju između EU i Turske”, rekao je Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa australijskim premijerom Entonijem Albanezeom.

Šolc je izrazio uvjerenje da će članstvo Švedske u NATO-u uskoro biti ostvareno.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas ranije da je pristup Švedske u NATO moguć nakon što se Turska pridruži EU.

“Ove riječi turskog predsjednika shvatam kao dobru vijest”, rekao je Šolc.

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999. godine.

Početkom 2016. godine Turska i EU potpisale su sporazum o izbjeglicama, koji je trebalo da ubrza pristupanje Turske EU i omogući putovanje bez viza između Turske i bloka. Ali pregovori su u zastoju od 2016. nakon što je EU optužila Ankaru za kršenje ljudskih prava i interno nepoštivanje vladavine prava.

Očekuje se da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg danas u Viljnusu organizovati sastanak turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristersona o članstvu Švedske u Alijansi. Stoltenberg je izrazio nadu da će strane u pregovorima donijeti političku odluku o tom pitanju prije predstojećeg samita NATO-a od 11. do 12. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana