Šokantno priznanje Zakeberga: Bajdenova administracija tražila cenzurisanje sadržaja

Agencije
Šokantno priznanje Zakeberga: Bajdenova administracija tražila cenzurisanje sadržaja

VAŠINGON - Direktor američke korporacije “Meta“ Mark Zakerberg priznao da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena vršila pritisak na nju u cilju cenzure sadržaja na društvenim mrežama kompanije.

Saopštenje direktora "Mete" upućeno je predsjedniku Pravne komore Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Džimu Džordanu, a Komora je objavila saopštenje na svojoj stranici na društvenoj mreži Iks.

Zakerberg piše da su zvaničnici iz Bajdenove administracije 2021. godine "više puta vršili pritisak" na korporaciju, "zahtijevajući da se cenzuriše određeni sadržaj, povezan sa kovidom 19, uključujući humor i satiru, a izražavali su nezadovoljstvo, kada nismo bili saglasni sa tim".

Međutim, o uklanjanju sadržaja odlučivala je platforma, tvrdi Zakerberg.

-Smatram da je pritisak Vlade bio pogrešan i žalim što nismo bili otvoreniji po tom pitanju. Čvrsto sam ubijeđen da ne treba da pristajemo na kompromis koji se tiče naših standarda sadržaja zbog pritiska bilo čije administracije, piše direktor „Mete“ m obećavši da će se usprotiviti daljim sličnim pokušajima.

Priznao je da je na platformama koje su pod njegovom kontrolom ograničio priče koje su se ticale sadržaja laptopa Hantera Bajdena, sina aktuelnog šefa Bijele kuće, a koji je mogao biti dokaz njegove umiješanosti u zločine u oblasti trgovine drogom i prostitucije.

Takvu odluku Zakerberg je obrazložio potrebom provjere činjenica iz priče, prije čije potvrde je širenje sadržaja bilo ograničeno. Sada je, tvrdi Zakerberg, "Meta" promijenila politiku i proceduru, kako se slična situacija više ne bi ponovila.

Američki milijarder i biznismen Ilon Mask prokomentarisao je na društvenoj mreži Iks Zakerbergovo priznanje sljedećim riječima: "Zvuči kao kršenje prvog amandmana (Ustava SAD)".

O tome da je „Fejsbuk“ uklanjao objave sa pretpostavkama o vještačkom porijeklu virusa korona zbog pritiska Bijele kuće, u julu prošle godine pisao je “Volstrit džurnal“, pozivajući se na internu prepisku kompanije, koju je dobila Pravna komora Predstavničkog doma SAD.

Ranije je saopšteno da su američki zakonodavci tražili od kompanije podatke o internim prepiskama koje se odnose na načine cenzure sadržaja na Fejsbuku.

Televizija "Foks njuz" objavila je da je na zahtjev kompanija dostavila više od 50 hiljada stranica dokumenata, međutim, prema podacima izvora, nijedan od dostavljenih dokumenata nije sadržao informacije o internim komunikacijama u "Meti", koje zanimaju kongresmene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana