Šojgu u posjeti Sjevernoj Koreji

Tanjug
Šojgu u posjeti Sjevernoj Koreji

MOSKVA - Ruska delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejem Šojguom boraviće u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Koreji od 25. do 27. jula, kako bi učestvovala na svečanostima povodom "pobjede Sjeverne Koreje u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu", saopšteno je danas uz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

-Od 25. do 27. jula, ruska delegacija koju predvodi ministar odbrane, general vojske Sergej Šojgu posjetiće Demokratsku Narodnu Republiku Koreju na poziv Ministarstva odbrane Sjeverne Koreje da prisustvuje svečanim događajima povodom 70. godišnjice pobjede sjevernokorejskog naroda u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu. Jačanje bilateralnih vojnih veza predstavlja važnu etapu u razvoju saradnje između dve zemlje - navodi se u saopštenju.

Ranije su sjevernokorejski državni mediji preneli da će kineska delegacija na visokom nivou takođe prisustvovati svečanosti, a očekuje se da će događaji povodom godišnjice uključiti veliku vojnu paradu u sjevernokorejskoj prestonici Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je početkom 2020. godine zatvorila svoje granice za svu trgovinu i diplomatske posjete, čak i sa svojim glavnim ekonomskim i političkim saveznikom Kinom.

Kina je u ponedjeljak poručila da ''strogo'' sprovodi sankcije UN prema Sjevernoj Koreji, reagujući na pismo zemalja članica Grupe sedam, Evropske nije i drugih koji su pozvali Peking da spreči Pjongjang da izbjegne te mjere korišćenjem tzv. kineskih koridora.

Kineski izvoz u Sjevernu Koreju u junu bio je osam puta veći nego prije godinu dana.

SAD su u međuvremenu optužile Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji za rat u Ukrajini, što su negirali i Moskva i Pjongjang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana