Šojgu posjetio trupe na jugu Rusije, naložio da im se obezbijedi oružje

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA,KIJEV- Rat u Ukrajini – 435. dan. Jedinice "Vagnera" napustiće položaje u Bahmutu 10. maja zbog nedostatka municije, tvrdi vođa te paravojne formacije Jevgenij Prigožin. Moskva optužuje Vašington da stoji iza napada dronom na Kremlj, zbog čega je sazvana sjednica Savjet bezbjednosti Rusije.

Šojgu posjetio trupe na jugu Rusije, naložio da im se obezbijedi oružje
Ruski ministar odbrane  Sergej Šojgu danas je posjetio trupe i pregledao opremu južnog vojnovg okruga Rusije.

Kako navodi Rojters, Šojgu je dao instrukcije jednom od svojih zamjenika da obezbijedi da trupe imaju sve oružje koje im je potrebno.

Ranije danas, vlasnik i vođa ruske paravojne formacije Vagner, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.

'Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine u obavezi da prebacimo naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povučemo ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da ''poližemo rane''. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije besmisleno idu u propast'', rekao je Prigožin.

''Imamo 70 odsto nestašice municije. Šojgu! Gerasimove! Gde je više ta municija?'', riječi su koje je Prigožin uzvikivao na tom snimku.

Na snimku se potom vidi kako on pokazuje na tijela i kaže da je riječ o poginulim Vagnerovim borcima.

Agencija podsjeća da je Prigožin započeo javnu svađu sa ruskim načelnicima odbrane prošle godine, optužujući ih za nekompetentnost i namjerno oduzimanje municije Vagneru zbog ličnog animoziteta prema njemu.

Pored toga, ranije danas je zamenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namjerava da zauzme taj grad do 9. maja, kada se slavi, kako je rekla, Dan pobjede Sovjetskog saveza.

Naređena evakuacija naselja u Zaporožju u blizini fronta
Guverner Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije Jevgenij Balicki danas je saopštio da je naredio evakuaciju naselja i sela koja se nalazae blizu linije fronta sa tamošnjim ukrajinskim snagama, uz pojašnjenje da je ukrajinska vojska pojačala granatiranje u posljednjih nekoliko dana.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će ukrajinska prolećna kontraofanziva protiv ruske invazije vjerovatno zahvatiti region Zaporožja, čijih oko 80 odsto teritorije drže ruske snage.

Ranije ove sedmice lider proruskog pokreta 'Mi smo zajedno'' Vladimir Rogov je izjavio da su ukrajinske oružane snage rasporedile nekoliko desetina hiljada svojih pripadnika pripremljenih za ofanzivu na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti.

Sada je nekoliko desetina hiljada ukrajinskih boraca na liniji kontakta u Zaporoškoj oblasti,...nažalost, oni imaju dovoljno pripadnika svojih snaga da izvedu ofanzivu, rasporedili su dovoljan broj boraca koji mogu da dejstvuju na zaporoškom području", tvrdi Rogov u izjavi za Tass.

Rogov je rekao da su u srijedu uveče ukrajinske snage pokušale da izvedu napad blizu Orehova, ali da su se povukle pošto su izgubili 30 svojih ljudi i dio opreme, a da je borba trajala oko jedan sat.

MORH: Doniranje hrvatskih helikoptera Ukrajini je vojna tajna
Doniranje hrvatskih vojnih helikoptera Ukrajini je vojna tajna, ali sve se odvija planiranom dinamikom, saopšteno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane (MORH).
"Svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasificirane podatke i u skladu s propisima o zaštiti tajnosti podataka, nismo u mogućnosti iznositi u javnost", navodi se u sa saopštenju resora odbrane.

Navode da se sve materijalne donacije Ukrajini odvijaju planiranom dinamikom i poručuje da nema nikakvog razloga za uznemirenost.

Saopštenje MORH-a je uslijedilo nakon što je deo medija planirane letačke aktivnosti iznad Zagreba i Zagorja povezao s odlaskom helikoptera u Ukrajinu. 

"Helikopteri HRZ-a koji se spominju u pojedinim medijskim napisima, nalaze na planiranim aktivnostima te nema nikakvog razloga za uznemirenost i zabrinutost građana. Naglašavamo da se sve aktivnosti HRZ-a sprovode u područjima propisanih zona letenja u skladu sa regulativom i pravilima koji regulišu upotrebu vazdušnog prostora u Republici Hrvatskoj", stoji u saopštenju MORH-a.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić je tokom nedavne posete Ukrajini rekao da se očekuje da će 14 transportnih helikoptera koje Hrvatska donira Ukrajini uskoro stići u tu zemlju.

Ruska borbena avijacija može da uništi kontraofanzivu
Ruska avijacija i borbeni avioni mogu da slome ukrajinske šanse u najavljenoj kontraofanzivi - navodi list "Njuzvik".

Rusi imaju deset puta veću borbenu acijaciju od Ukrajine, ocjenjuje se u tekstu i ističe da ruska vojska može da upotrijebi oko 900 borbenih lovaca i 120 bombardera.

Ove snage Rusi do sada nisu koristili u većem broju tokom borbenih desjtava, navode vojni stručnjaci.

"Mig 35-s", "Su-35s" i "Su-57s" sofisticirane su borbene letjelice koje mogu da unište ukrajinsku kontraofanzivu.

Ti avioni mogu da naškode ukrajinskim tenkovima i pješadiji, ako nemaju adekvatnu i jaku PVO zaštitu - prenosi "Njuzvik. 

Danci šalju 80 tenkova u Ukrajinu

Danska će, zajedno sa Njemačkom, poslati 80 tenkova “leopard jedan” Ukrajini, izjavio je vršilac dužnosti danskog ministra odbrane Trols Lund Pulsen.

On je napomenuo da se radi o “velikom broju” tenkova.

Optužbe na račun Šojgua i Gerasimova, Prigožin ponovo doliva ulje na vatru

Vođa „Vagnera“ Jevgenij Prigožin objavio je snimak na Telegramu na kom, stojeći na poljani pored beživotnih tijela boraca paravojne formacije, optužuje čelnike ministarstva odbrane.

„Imamo 70-odstotni manjak municije. Šojgu! Gerasimov! Gdje je municija“, rekao je Prigožin obraćajući se ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku generalštaba Valeriju Gerasimovu.

Moskva: Zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti Rusije, napad dronom na Kremlj glavna tema

Sazvana je sjednica Savjeta bezbjednosnosti Rusije zbog napada dronom na Kremlj, koji je za cilj imao ubistvo ruskog predsjednika Vladimira Putina, naveo je portparol Kremlja.

Moskva je za napad, koji se odigrao u sredu ujutru, optužila Kijev i Vašington, što ukrajinski i američki zvaničnici demantuju.

Vagner najavljuje da će napustiti Bahmut

Jevgenij Prigožin, osnivač ruske paravojne jedinice Vagner, objavio je u petak da će njegovi borci napustiti grad Bahmut u istočnoj Ukrajini 10. maja zbog nestašice municije.

U poruci objavljenoj u pres službi Prigožinove kompanije Konkord, Prigožin se obratio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog stožera Valeriju Gerasimovu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana