Šojgu podnio raport Putinu: Ukrajinske snage pretrpile ogromne gubitke, u toku pregrupisavanje

GS/Agencije
Foto: Ilustracija

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini, 484. dan. Ukrajinske snage nastavljaju sa pokušajima da probiju liniju odbrane na različitim dijelovima fronta ali ruske snage su odbile sve napade.

Šojgu podnio raport Putinu: Ukrajinske snage pretrpile ogromne gubitke, u toku pregrupisavanje

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu podnio je raport ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o aktivnosti ukrajinskih snaga.

On je rekao da su ukrajinske jedinice smanjile obim aktivnosti i da se sada bave pregrupisavanjem.

"Ukrajinske snage pretrpile su ogromne gubitke. Uprkos tome, ukrajinska vojska i dalje raspolaže snagama za ofanzivu", rekao je Šojgu.

Šojgu je naglasio da su podaci o gubicima ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive uglavnom dobijeni iz razgovora komandira ukrajinskih jedinica presretnutih preko radio-veze.

Ministar je istakao da je u ovom momentu jasno da zapadna tehnika koja je isporučena Kijevu, kao i ona čija se isporuka planira, neće značajno uticati na tok specijalne operacije.

Ruska vojska sprovodi pripreme za reagovanje na nova ofanzivna dejstva snaga Kijeva, dodao je ruski ministar odbrane.

Zelenski potpisao nacrt zakona kojim se zabranjuje uvoz knjiga iz Rusije i Bjelorusije

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski potpisao je nacrt zakona kojim se zabranjuje uvoz knjiga iz Rusije i Bjelorusije.

Nacrt zakona podržali su i poslanici Rade.

Ukrajinske snage ispalile četiri rakete na Čongarski most

Ukrajinske snage ispalile su četiri rakete na Čongarski most, rekao je za Sputnjik predstavnik vojne uprave Istražnog komiteta.

"Prema preliminarnim podacima utvrđeno je da su ispaljene četiri rakete. Na licu mjesta su pronađeni ostaci raketa a na jednoj od njih su oznake koje ukazuju da je ona proizvedena u Francuskoj", naveo je sagovornik.

Ukrajinske snage ispalile su 40 projektila na DNR, na udaru su Donjeck i Gorlovka.

Ukrajinske snage su jutros u četiri sata krenule u novi napad u pravcu Orehova u Zaporoškoj oblasti, borbe traju već šest sati, a ruske snage odbijaju sve napade, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

Ukrajinske snage koriste tenkove "leopard" na kojima su oslikani krstovi.

"Kakva simbolika. Oni vole u svemu da kopiraju nacističku Njemačku", naveo je on.

Podsjetimo, 22. juna 1941. počeo je napad nacističke Njemačke na SSSR.

Evropska unija priprema pravnu osnovu za korištenje aktive ruske države i biznismena za obnovu Ukrajine

Evropska unija priprema pravnu osnovu kako bi mogla da iskoristi aktive ruske države i biznismena za obnovu Ukrajine, rekla je predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je dodala da će prijedlog biti gotov pre letnje pauze.

"Pravno gledano to je složeno pitanje. Veoma složeno i njime se bave naši stručnjaci", rekla je Fon der Lajen u intervjuu za
"Korijere dela sera".

Podsjetimo, njemački list "Velt am zontag" u maju je objavio da je u EU blokirana 24,1 milijarda evra privatnih sredstava ruskih državljana koji su pod sankcijama. Predstavnik EK Kristijan Vigand je rekao da je blokirano i preko 200 milijardi evra ruske Centralne banke.
Američka agencija Blumberg je ranije objavila da je radna grupa EU došla do zaključka da nema pravne osnove za potpunu konfiskaciju tih sredstava.

Pripadnik Službe bezbjednosti Ukrajine, priznao da je učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti

Terorista, pripadnik Službe bezbjednosti Ukrajine, priznao je da je učestvovao u realizaciji nekoliko eksplozija u Zaporoškoj oblasti.

Ruska Federalna služba bezbjednosti je objavila video na kojem se vidi njegovo priznanje.

Između ostalog, teroristi koji su djelovali na teritoriji Zaporoške oblasti pripremali su atentat na direktora jednog značajnog preduzeća.

Saobraćaj na Krimskom mostu se odvija normalno

Saobraćaj na Krimskom mostu se odvija normalno, saopštile su lokalne vlasti, dodajući da je saobraćaj sa Čongarskog mosta preusmjeren na druge trase uslijed ukrajinskog napada.

Jedan od udara na mostove između Krima i Hersonske oblasti uzveden je i na stari most preko zaliva Sivaš koji nije u upotrebi, rekao je lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

Udar na most u Čongaru između Krima i Hersonske oblasti izveden je raketama "storm šedou", na ostacima raketa vide se odgovarajuće oznake, javlja reporter Sputnjika.

Broj poginulih poslije rušenja dijela Kahovske HE i poplave koja je usledila dostigao je 46

Broj poginulih poslije rušenja dijela Kahovske HE i poplave koja je usledila dostigao je 46, saopštili su predstavnici službi za vanredne situacije Hersonske oblasti.

U Melitopolju odjekuju eksplozije, dejstvuje PVO, saopštile su gradske vlasti.

Generalni sekretar Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafaelo Grosi podsjetiće Rusiju 23. juna, saopštio je zamijenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema njegovim riječima, Grosi će boraviti u Kalinjingradu gdje će razgovarati sa šefom "Rosatoma" Aleksejem Lihačovom.

Savjetnik lidera Krima za informacionu politiku Oleg Krjučkov rekao je da ukrajinski udari na Čongarski most između Krima i Hersonske oblasti ne mogu dramatično da ugroze logistiku tog saobraćajnog koridora.

Prema njegovim riječima, Krim i Hersonsku oblast povezuju tri punkta i prekid u radu jednog ne utiče na funkcionisanje čitavog koridora.

Svjetska banka saopštila je da će izdvojiti dodatnih 1,75 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

Ruske snage odbile su ukrajinski napad kod mesta Novodanilovka.

Pripadnici grupe "Istok" savladali su ukrajinske snage koje su se spremale za ofanzivu na Makarovku. Uništeni su tenkovi, oklopna vozila i živa sila, rekao je načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.

Rogov: Kijevske vlasti spremaju provokaciju oko Zaporoške nuklearke

Kijevske vlasti spremaju provokaciju oko Zaporoške nuklearke, rekao je za Sputnjik lider pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

"Poslednjih dana ukrajinske specijalne službe, uključujući vojne, aktivirale su u javnosti temu Zaporoške nuklearke, plasirajući priče o tome kako su ruski vojnici navodno minirali nuklearku i bazen za hlađenje. Sve se to radi sa jednim ciljem - da se unaprijed opravda provokacija koju pripremaju", rekao je Rogov.

Jedinice grupe "Jug" Oružanih snaga Rusije savladali su kolonu ukrajinskih snaga

Jedinice grupe "Jug" Oružanih snaga Rusije savladali su kolonu ukrajinskih snaga koje su se sa pojačanjem kretale prema Artjomovsku iz grada Družkovka. 

Trenutno se utvrđuje koliki su gubici ukrajinskih snaga, rekao je potpukovnik u ostavci i vojni ekspert Andrej Maročko.

Vlasti Hersona pod kontrolom ukrajinskih snaga imaju namjeru da miniraju kanistere sa hlorom na području željezničke stanice, rekao je za Sputnjik jedan od ruskih ilegalnih aktivista.

"Prema našim informacijama, nacisti su prevezli kanistere sa hlorom kod željezničke stanice i minirali ih kako bi izveli provokaciju", rekao je sagovornik.

Ukrajinske snage nanijele su udar po mostovima na administrativnoj granici Hersonske oblasti i Krima u blizini Čongara, saopštio je v.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saljdo.

Oštećen je dio saobraćajnice. Prema preliminarnim informacijama, Kijev je koristio rakete "storm šedou" britanske proizvodnje. Žrtava nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana