Snimljen ukrajinski avion sa novim, do sad neviđenim projektilom

G.S.
Foto: Ilustracija

KIJEV - Pojavio se novi video koji prikazuje ukrajinski ratni avion Su-24 Fencer kako nosi nešto što izgleda kao novo i dosad nepoznato oružje koje se lansira iz vazduha.

Snimak je objavljen na na Telegram kanalu „UkrErFors“ i prikazuje Su-24 iz ukrajinske 7. brigade taktičkog vazduhoplovstva, snimljen iz pilotske kabine Su-27UB Flankera.

Tačna priroda oružja ostaje nejasna i nije objavljena u videu, što sugeriše da je to možda bio samo test.

Čini se da se oružje sastoji od tri različita dijela - nosa - što ukazuje na mogući komplet dizajniran za pretvaranje konvencionalnih bombi u precizno navođeno oružje, piše portal Vor Zoun.

Ukrajinske vazdušne snage već koriste slično oružje zapadnog porekla, kao što su JDAM-ER i AASM-250 Hammer bombe iz SAD-a i Francuske. Rusija takođe koristi dodatne komplete za navođenje za svoje inače nenavođene bombe, prenosi B92.

Rep prikazan na videu ima peraje u obliku krsta i zadnji otvor, što sugeriše da bi mogao imati neki pogonski sistem - potencijalno mali turbomlazni motor ili raketu.

Dok ovaj sistem oružja ostaje nepoznat, Ukrajina je pokazala svoju sposobnost proizvodnje satelitski navođenih sistema. Ukrajinske bespilotne letelice većeg dometa i kopnene verzije krstareće rakete Neptun takođe imaju napredno navođenje, što sugeriše da bi ovo novo oružje moglo biti slično opremljeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana