Smanjenje kreditnog rejtinga Amerike "istorijski neuspjeh" rukovodstva

Srna
Foto: Sputnik

VAŠINGTON- Činjenica da je agencija "Fič rejtings" smanjila kreditni rejting SAD predstavlja "istorijski neuspjeh" rukovodstva zemlje, izjavio je danas senator Džo Mančin.

Agencija "Fič rejtings", jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditni rejting SAD, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i "kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja" u posljednje dvije decenije.

Mančin, demokrata iz Zapadne Virdžinije, rekao je da je to neuspjeh liderstva obje političke partije i izvršne vlasti.

Mančin je istakao da je "Fič" posebno naveo pad upravljanja, eroziju saradnje u saveznoj vladi i rastući nacionalni dug kao razloge za svoju odluku da snizi kreditni rejting SAD.

Agencija je u utorak, 1. avgusta, objavila da je snizila kreditni rejting SAD sa AAA na AA+, navodeći fiskalno pogoršanje u naredne tri godine. Agencija za rejting je, takođe, ukazala na zabrinjavajuća razmimoilaženja u vezi sa dugom između dvije glavne političke partije u Kongresu i njihovog rješavanja u posljednjem trenutku kako bi se izbjegla finansijska kriza.

Mančin je rekao da odluka agencije "Fič" predstavlja "strogo upozorenje" i da se njen signal ne smije ignorisati. Senator je, takođe, istakao neophodnost finansiranja vlade i rješavanja nacionalnog duga, u suprotnom bi SAD mogle da izgube status supersile i povjerenje svojih saveznika.

On je rekao da će septembar biti ključni mjesec za rješavanje problema jer se približava rok za finansiranje savezne vlade i pozvao zakonodavce da preduzmu neophodne fiskalne i budžetske korake kako bi povratili američki kreditni rejting.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana