Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, šta je sve očekuje

Tanjug
Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN, šta je sve očekuje

NjUJORK – Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN u mjesecu septembru u kojem će se većina svjetskih lidera okupiti u Njujorku na debati Generalne skupštine.

Kako je prenijela agencija STA, Slovenija će formalno preuzeti tu ulogu u utorak, pošto se sutra u SAD obilježava praznik Dan rada.

Slovenija će predstaviti radni program predstavnicima ostalih 14 članova Savjeta bezbjednosti, a specijalni predstavnik Slovenije u Savetu, Samuel Žbogar, već se preselio u kancelariju predsjednika ovog tijela, navodi STA.

Glavni događaj tokom slovenačkog jednomjesečnog predsjedavanja biće debata na visokom nivou pod nazivom Vođstvo za mir, koja će biti održana 25. septembra na početku zasijedanja Generalne skupštine.

Debatom će predsjedavati slovenački premijer Robert Golob, a tema će biti značaj Savjeta bezbjednosti u sve više podijeljenom svijetu.

Golob je izjavio da Slovenija preuzima predsjedavanje u izazovno vrieme, kada se čini da Savjet bezbjednosti “sa sve manje uspjeha rješava konflikte, a njegova uloga je ograničena, iako još uvijek nezaobilazna”.

Slovenački premijer izjavio je da očekuje iskrenu razmjenu mišljenja o ulozi tog tijela.

-Zbog svojih principijelnih stavova, Slovenija je vidljiva, poštovana i dobro znana članica Saveta bezbjednosti. Njen glas ne samo da se čuje, već i često ima odjeka - kazala je šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon.

Ona je obećala da će ta zemlja nastaviti da djeluje na “kohezivan i ujedinjavajući način kako bi ojačala trajne vrijednosti UN", kao i da će "raditi na konsistentnijoj primjeni Povelje i rezolucija Savjeta bezbjednosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana