Slovačka će tražiti analizu uticaja antiruskih sankcija

Srna
Foto: Agencije

Novopostavljeni slovački premijer Robert Fico rekao je da neće podržati naredne antiruske sankcije EU u oblasti nuklearne energije i najavio da će zahtijevati od Brisela analizu uticaja sankcija na Slovačku.

"Najavio sam da se Slovačka neće saglasiti sa vojnom pomoći Ukrajini i istovremeno ćemo zahtijevati detaljnu analizu sankcija Ruskoj Federaciji u vezi sa načinom na koji to može da naškodi Slovačkoj", rekao je Fico novinarima u Briselu.

On je naveo da postoje prijedlozi da bi 12. paket sankcija mogao da uključi aspekte koji se odnose na nuklearni sektor.

"Ne mogu da zamislim da bismo glasali za njihovo usvajanje", rekao je Fico.

Negativan stav Bratislave u pogledu mogućih antiruskih sankcija u oblasti nuklearne energije povezuje se sa dvije nuklearne elektrane koje rade u Slovačkoj, izgrađene uz pomoć SSSR-a.

Prema riječima slovačkog premijera, sankcije Rusiji nisu efikasne, ali on neće nužno odbaciti sve.

Njegova pozicija zavisiće isključivo od nacionalnih interesa Slovačke. On je ranije rekao da sve antiruske sankcije negativno utiču na njegovu zemlju.

Na samitu EU u Briselu slovački premijer je, takođe, potvrdio stav Bratislave o fokusiranju na snabdijevanje Ukrajine humanitarnom pomoći i učešće u njenoj poslijeratnoj obnovi.

"Ova pomoć će se nastaviti. Ako Ukrajincima i izbjeglicama iz Ukrajine bude potrebna oprema za grijanje, tražićemo opcije da ih obezbjedimo" rekao je Fico.

Međutim, istakao je kako je jasno stavio do znanja da, kada je riječ o mogućnosti snabdijevanja ukrajinskih oružanih snaga naoružanjem iz skladišta u jedinicama slovačke vojske, nova Vlada neće nastaviti politiku prethodnih vlasti.

"Imam drugačije mišljenje od pozicije drugih političara. Mislim da ovaj sukob nema vojno rješenje", rekao je Fico.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana