Slovaci biraju predsjednika

Srna
Slovaci biraju predsjednika

BRATISLAVA - U Slovačkoj se danas održavaju predsjednički izbori koji bi mogli da ojačaju poziciju premijera Roberta Fice, koji traži veću kontrolu nad medijima, blaže zakone protiv korupcije i koji se protivi podršci bloka Ukrajini.

Birališta su otvorena do večeras u 21.00 časova, a mogući drugi krug planiran je za 6. april.

Peter Pelegrini /48/ jedan je od kandidata koji želi da zamijeni Zuzanu Čaputovu /50/, koja je protivnik politike Fica. Ona se nije kandidovala.

Fico se vratio na vlast na izborima u septembru prošle godine nakon što je pridobio birače obećanjem da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini i nastaviti da preduzima mjere protiv inflacije.

Pelegrini, bivši premijer i bivši član partije SMER Roberta Fice, nada se da će pojačati uspjeh Fice.

On je rekao da se na današnjem glasanju u stvari rješava pravac kretanja države, pri čemu birači odlučuju o predsjedniku za narednih pet godina “koji će ili sarađivati sa Vladom ili kočiti korake koji nisu u korist naroda”.

Među devet kandidata koji se takmiče, Pelegrini se suočava sa bliskim rivalom Ivanom Korčokom /59/, bivšim ministrom inostranih poslova koji je naklonjen EU.

Pelegrini, kao i Fico, kaže da sukob u Ukrajini nema vojno rješenje i podržava mirovne pregovore između Kijeva i Moskve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana