Skupština Sjeverne Koreje za ukidanje svih ekonomski sporazuma sa Južnom

Tanjug
Skupština Sjeverne Koreje za ukidanje svih ekonomski sporazuma sa Južnom

SEUL - Vrhovni narodna skupština Sjeverne Koreje izjasnila se za ukidanje svih sporazuma o promovisanju ekonomske saradnje potpisanih sa Južnom Korejom, prenijela je danas sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA navodeći da se odnosi dvije Koreje naglo pogoršavaju.

Skupština u Pjongjangu, koja preduzima formalne korake da se zvanično usvoji politika koju diktira vladajuća Radnička partija, glasala je za ukidanje svih zakona koji regulišu ekonomske veze sa zvaničnim Seulom, uključujući specijalni zakon o funkcionisanju turističkog projekta "Planina Kumgang", prenosi Rojters.

Turističke posjete ovoj planini predstavljale su simbol početka ekonomske saradnje tokom perioda aktivnih odnosa dvije Koreje početkom 2000-ih i privukle su skoro dva miliona posjetilaca iz Južne Koreje.

Projekat je obustavljen 2008. godine nakon što je jedan južnokorejski turista zalutao u zabranjenu zonu gdje su ga ubile sjevernokorejske snage.

Sjeverna Koreja sada poručuje da svog južnog susjeda smatra ratnim neprijateljem i prošle godine je istupila iz vojnog pakta potpisanog 2018. godine s ciljem deeskalacije tenzija u blizini granice postavljene po okončanju Korejskog rata 1953. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana