Skupljeno 190.000 eura za Brazilca koji je spasio djecu napadnutu nožem

Tanjug
Foto: RTE.ie

DABLIN - Više od 190.000 eura skupljeno je danas za Brazilca koji je pomogao da se zaustavi napad nožem na djecu kod škole u centru Dablina, što je izazvalo veliko ulično nasilje antimigrantskih aktivista, zbog toga što su vjerovali da je napadač bio stranac.

Novac za brazilskog imigranta Kaja Benisija, vozača motocikla, skupljen je u akciji na internetu, prenio je Rojters 

Benisio je za medije rekao da je pomogao u zaustavljanju napadača, inače čovjeka u pedesetim godinama, tako što ga je udario u glavu kacigom za motor. 

U drugoj akciji skupljeno je 81.000 eura za radnika „jaslica“, koji je takođe pomogao da se napadač zadrži podalje od djece. 

Nasilni protesti izbili su u četvrtak u Dablinu nakon napada nožem nešto poslije 13 sati po lokalnom vremenu kod jedne škole u blizini trga Parnel, a bilo je i povrijeđenih koji su hospitalizovani u različitim bolnicama širom grada, prenosi irski javni servis RTE. 

Prema navodima policije, povrijeđeno je najmanje pet osoba, među kojima je i jedna teže povrijeđena djevojčica, dok drugo dvoje djece ima lakše povrede. 

Irski ministar pravde potvrdio je da je jedno dijete i dalje u kritičnom stanju. 

I dalje nije objavljena nacionalnost napadača, niti je utvrđen njegov motiv za napad, iako je osumnjičeni muškarac priveden. 

Nakon toga je i njemu ukazana pomoć na licu mjesta zbog zadobijenih povreda koje je, kako se vjeruje, sam sebi nanio. 

Tokom protesta, okupljeni su uzvikivali antiimigrantske slogane, navodi britanski Gardijan, dok RTE javlja da su zapaljeni policijski automobil i tramvaj. 

Pojedini učesnici protesta sukobili su se sa policijom, a povrijeđeno je nekoliko policajaca, koje su pojedini demonstranti gađali i flašama. 

Policija je uhapsila 34 lica nakon nereda tokom noći i okrivila ekstremne desničarske agitatore da su započeli nasilje.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana