Skoro 200 starih slučajeva silovanja moglo bi se naći pred sudom do kraja jula

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Skoro 200 “veoma starih” slučajeva silovanja moglo bi se naći pred sudom do kraja jula, najavio je sudija Edis.

Predsedavajući sudija za Englesku i Vels, ima 181 slučaj u vidu, od kojih neki treba ponovo da se nađu pred sudom, a neki uključuju navodne žrtve koje su djeca, preneo je Skaj njuz.

Slučajevi se vode pred sudovima širom Engleske i Velsa od 2021. godine, što je neprihvatljivo kašnjenje “sa stanovišta podnosilaca pritužbi, svedoka, optuženih i pravde uopšte”, rekao je sudija.

“Sistem je pretrpeo neke šokove u poslednje četiri godine zbog pandemije, mi ranije nismo imali ovaj problem, a sadašnja situacija je proizvod tih šokova”, dodao je on.

U januaru je bilo 3.355 slučajeva silovanja koji su čekali na suđenje, od čega oko šest odsto onih koji su klasifikovani kao “veoma stari”, rekao je sudija Edis.

Laburistička ministarka u sjenci za pravosuđe Šabana Mahmud pozdravila je “značajnu intervenciju”, ali i dodala da je odgovornost na vladi da obezbjedi funkcionalan sistem krivičnog pravosuđa, dok je njihov veliki neuspjeh doveo do rekordnih zaostalih slučajeva.

“Ne bi trebalo da sudije budu ti koji će obezbjediti da žrtve silovanja ne čekaju godinama da se njihovi slučajevi saslušaju”, istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana