Školska godina u Avganistanu počela bez milion djevojčica

Tanjug
Foto: Tanjug/ AP

Školska godina u Avganistanu počela je danas bez milion djevojčica pogođenih zabranom talibanske vlasti da je pohađaju poslije šestog razreda.

To Avganistan čini jedinom državom sa restrikcijama na obrazovanje žena, a Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopštio je da je prije talibanske vlasti oko pet miliona djevojčica već bilo izvan škola zbog nedostatka objekata i drugih razloga, prenosi Asošijeted pres.

- Ministarstvo za obrazovanje pokušava da poveća kvalitet obrazovanja vjerskih i modernih nauka što je više moguće - rekao je ministar obrazovanja Abibulah Aga na ceremoniji obilježavanja nove školske godine na kojoj je pristup novinarkama bio zabranjen zbog nedostatka "odgovarajućeg mjesta".

Aga je pozvao učenike da izbjegavaju nošenje odjeće koja nije u skladu sa principima islama.

Iako dječaci imaju pristup obrazovanju, nevladina organizacija "Hjuman rajts voč" izvijestila je u decembru da "zlostavljačke" obrazovne prakse povređuju dječake, kao i da je većina kvalifikovanih nastavnika napustila škole zbog "regresivnih kurikuluma".

Talibanska vlast je, od povlačenja trupa SAD i NATO iz Avganistana, isprva obećavala blažu vladavinu, ali je vrlo brzo zabranila ženama pristup visokom obrazovanju, javnim prostorima i većini poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana