Sjevernokorejski IT radnici kompanija iz SAD slali pare od plata za oružje

Tanjug
Sjevernokorejski IT radnici kompanija iz SAD slali pare od plata za oružje

VAŠINGTON- Hiljade radnika u oblasti informacionih tehnologija koji imaju ugovore sa američkim kompanijama, godinama su tajno slali novac od svojih plata Sjevernoj Koreji za korišćenje u njenom programu balističkih projektila, saopštio je Federalni istražni biro (FBI) i Ministarstvo pravde.

Tim povodom, američke federalne vlasti najavile su zapljenu 1,5 miliona dolara i 17 imena domena kao dio istrage koja je u toku, prenosi Gardijan.

Kako je navedeno IT radnici koje je Sjeverna Koreja poslala da rade na daljinu sa kompanijama u Sent Luisu i u drugim mestima u SAD, koristili su lažne identitete da bi dobili posao.

Novac koji su zaradili prebačen je za finansiranje sjevernokorejskog programa naoružanja, rekli su čelnici FBI na konferenciji za novinare u Sent Luisu.

Specijalni agent zadužen za kancelariju FBI u Sent Luisu Džej Grinberg rekao je da je svaka američka kompanija koja je angažovala frilens IT radnike "više nego vjerovatno" angažovala nekoga ko učestvuje u severnokorejskoj šemi.

"Ova šema je toliko rasprostranjena da kompanije moraju da provjere koga zapošljavaju", naveo je Grinberg.

On je rekao da su radnici koristili različite tehnike da bi izgledalo kao da rade u SAD, uključujući i plaćanje Amerikancima da koriste svoje kućne Wi-Fi veze.

U sudskim dokumentima se navodi da je vlada Sjeverne Koreje poslala hiljade kvalifikovanih IT radnika da žive prvenstveno u Kini i Rusiji u cilju da prevari kompanije iz SAD i drugih zemalja da ih angažuju kao frilensere.

Sjevernokorejski IT radnici su u pojedinim slučajevima krali informacije od kompanija koje su ih angažovale, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Grinberg je rekao da su radnici koristili različite tehnike da bi izgledalo kao da rade u SAD, uključujući i plaćanje Amerikancima da koriste svoje kućne ViFi veze.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su se povećale pošto je Sjeverna Koreja probno ispalila više od 100 projektila od početka 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana