Sjeverna Koreja završava pripreme za treći pokušaj lansiranja satelita

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

PJONGJANG- Sjeverna Koreja je najvjerovatnije u završnoj fazi priprema za izvođenje trećeg lansiranja satelita, nakon dva neuspela pokušaja ranije ove godine, saopštila je južnokorejska obavještajna služba (NIS).

Nakon što je drugi pokušaj propao u avgustu, Pjongjang je najavio da će pokušati ponovo u oktobru, ali do tog lansiranja nije došlo, bez obrazloženja zašto je ono odloženo i kada će se održati, prenosi Jonhap.

"Vjeruje se da je Sjeverna Koreja u završnoj fazi priprema, kao što je provjera motora i sistema za lansiranje", navodi se u izvještaju koji su obaveštajci podneli parlamentu u Seulu, na održanoj sjednici Odbora za obavještajne poslove, koja je bila održana bez prisustva medija.

Sumnja se da je Sjeverna Koreja dobila tehnološku pomoć od Rusije i time bi mogućnost uspješnosti lansiranja mogla biti veća, naveo je NIS.

Vjeruje se da je pomoć u svemirskoj tehnologiji jedan od ishoda samita u septembru između sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Agencija je takođe iznela obavještajne podatke o mogućoj trgovini oružjem i tehnologijom između Sjeverne Koreje i Rusije.

NIS je saopštio da se sumnja da je Pjongjang od početka avgusta Rusiji isporučio više od milion artiljerijskih projektila i drugog naoružanja u oko 10 pošiljki, kako bi pomogao Moskvi u ratu koji vodi u Ukrajini.

Količina artiljerijske municije dovoljna je za dva mjeseca ruskih potreba, navodi se u saopštenju južnokorejskog poslanika.

NIS je takođe dobio obavještajne podatke da je Severna Koreja sredinom oktobra poslala delegata, stručnjaka za višecjevne raketne bacače, u Rusiju.

Vezano za rat između Izraela i militantne grupe Hamas, NIS je izvestio da postoje znaci da je sjevernokorejski lider Kim Džong-un naredio zvaničnicima da donesu mjere za pružanje sveobuhvatne pomoći Palestini, prema saopštenju južnokorejskog parlamentarca.

"Izgleda da Sjeverna Koreja pokušava da iskoristi rat između Izraela i Hamasa na više načina", rekao je Ju.

Glas Amerike je prošle nedjelje prenio izjavu izraelskog ambasadora u Južnoj Koreji koji je rekao da izraelske vlasti znaju da Hamas koristi oružje sjevernokorejske proizvodnje.

Ambasador Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama  odbacio je izveštaj kao "neosnovane glasine", optužujući Vašington da nastoji da krivicu za rat na Bliskom istoku prebaci na treću zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana