Sjeverna Koreja zatvara nekoliko ambasada

Tanjug
Sjeverna Koreja zatvara nekoliko ambasada

PJONGJANG - Sjeverna Koreja danas je potvrdila da zatvara nekoliko ambasada, u cilju da, kako je navedeno, "efikasno preuredi svoje diplomatske kapacitete".

Pjongjang je nedavno saopštio da zatvara ambasade u Angoli, Španiji i Ugandi, dok je Peking potvrdio odluku Pjongjanga da zatvori diplomatsko predstavništvo u Hong Kongu, prenosi agencija Jonhap.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Koreje naveo je na sajtu Ministarstva da je takav potez dio "normalnih" aktivnosti "suverene zemlje" da preuredi i upravlja svojim diplomatskim kapacitetima u skladu sa nacionalnim interesima, ali nije naveo u kojim zemljama se zatvaraju ambasade.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje ocijenilo je da ovaj potez pokazuje da je ekonomija Severne Koreje posrnula pod sankcijama kojima je Pjongjang izložen zbog nuklearnog i raketnog programa.

-To pokazuje da se Sjever, zbog teške ekonomske situacije, bori da održi minimum diplomatskih odnosa sa svojim tradicionalnim saveznicima - rekao je novinarima neimenovani južnokorejski zvaničnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana