Sjeverna Koreja upozorava na „totalno uništenje neprijatelja u slučaju rata“

Tanjug
Sjeverna Koreja upozorava na „totalno uništenje neprijatelja u slučaju rata“

SEUL- Sjeverna Koreja se obavezala na “totalno uništenje” svojih neprijatelja u slučaju rata kada lider te zemlje Kim Džong Un bude izdao takvo naređenje, javila je danas državna agencija KCNA.

Visoki vojni zvaničnici, uključujući pukovnika Ri Un Rijonga i komandanta mornarice Ju Kjong Songa, ove izjave su dali zbog, kako navodi sjevernokorejska državna agencija, “sve veće mržnje” prema SAD i Južnoj Koreji na sastanku kojem je prisustvovao i Kim povodom 71. godišnjice primirja u korejskom ratu.

Sjeverna Koreja i SAD nemaju diplomatske odnose, a pregovori o smanjenju tenzija i denuklearizaciji Sjeverne Koreje zastali su od 2019, podsjeća Rojters.

Državni sjevernokorejski mediji nedavno su naveli da se ne očekuje da se to promijeni bez obzira na to ko bude izabran za šefa Bijele kuće.

Iako Pjongjang optužuje SAD i Južnu Koreju da su riješeni da po svaku cenu izazovu nuklearni rat, sjevernokorejski vojni zvaničnici obećali su da će pojačati ratnu efikasnost kako bi izveli “sveobuhvatni napad na neprijatelja u bilo kom trenutku i bez odlaganja” kako bi ga totalno uništili kada lider Kim Džong Un bude izdao naređenje.

Sjeverna Koreja je potpisala sporazum o primirju sa SAD i Kinom 27. Jula 1953. okončavši trogodišnji rat.

Američki generali su potpisali sporazum u ime snaga UN koje su podržale Južnu Koreju.

Sjeverna Koreja taj dan naziva Danom pobjede, iako je primirjem korejsko poluostrvo podijeljeno na približno dva jednaka dijela. Južna Koreja ne obilježava ovaj dan većim manifestacijama, navodi Rojters.

Širom Sjeverne Koreje, međutim, održane su svečanosti povodom tog dana, uključujući paradu i kolektivni ples i vatromet na glavnom trgu u Pjongjangu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana