Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala kapacitete više bojevih glava

Tanjug
Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno testirala kapacitete više bojevih glava

SEUL- Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno sprovela testiranje kapaciteta bojevih glava, što je u suprotnosti sa procjenom Južne Koreje koja vjeruje da je testiranje bilo neuspješno.

Tokom jučerašnjeg testiranja, Sjeverna administracija za rakete saopštila je da je “uspješno sprovela test odvajanja i kontrole navođenja pojedinačnih mobilnih bojevih glava”, prenio je danas Jonhap.

Zvaničnici južnokorejskog Združenog štaba naveli su da je projektil lansiran iz oblasti u ili oko Pjongjanga oko 5.30 ujutru, ali da je eksplodirao iznad Istočnog mora nakon što je preletio oko 250 kilometara.

Vojni izvor rekao je za Jonhap da bi Sjever mogao probno da ispali hipersoničnu raketu.

Sjeverna Koreja je navela da je u testiranju korišćen motor prve faze balističke rakete srednjeg dometa na čvrsto gorivo u radijusu od 170-200 kilometara, prenosi KCNA.

Ova tehnologija omogućava da jedna balistička raketa ponese više bojevih glava ka različitim ciljevima. Testiranja su nadgledali potpredsjednik Centralne vojne komisije Severne Koreje vladajuće Radničke partije Koreje VPK Pak Jong-čon i prvi potpredsjednik odjeljenja Centralnog komiteta VPK Kim Jong-sik.

Južna Koreja, SAD i Japan osudile su lansiranje balističke rakete Sjeverne Koreje kao kršenje rezolucija Saveta bezbjednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana