Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno lansirala hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

Tanjug
Sjeverna Koreja tvrdi da je uspješno lansirala hipersoničnu raketu na čvrsto gorivo

PJONGJANG- Sjeverna Koreja je danas lansirala novu "hipersoničnu“ raketu na čvrsto gorivo, prenijeli su državni mediji dodajući da je test bio uspješan i da nije predstavljao bezbednosnu prijetnju po susjedne zemlje.

-Test hipersonične manevarske kontrolisane bojeve glave srednjeg do velikog dometa sproveden je kako bi se u svim fazama verifikovale njene karakteristike klizanja i manevrisanja, kao i pouzdanost novorazvijenih višestepenih motora na čvrsto gorivo velike snage - navodi korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Testiranje je izvršio Generalni biro za rakete (GMB), ali u kratkom izvještaju nije navedeno da li je lansiranju prisustvovao sjevernokorejski lider Kim Džong Un.

Prethodno je južnokorejska agencija Jonhap objavila da je Pjongjang lansirao balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, napominjući da je riječ o prvom sjevernokorejskom lansiranju rakete u ovoj godini.

U saopštenju Združenog generalštaba južnokorejskih oružanih snaga (JCS) navedeno je da je sjevernokorejski raketni projektil lansiran iz oblasti oko Pjongjanga oko 14.55 po lokalnom vremenu i da je raketa preletjela oko 1.000 kilometara prije nego što je pala u Istočno more.

JCS je oštro osudio lansiranje, nazvavši ga "očigledno provokativnim činom" i ističući da je Južna Koreja podijelila podatke o sjevernokorejskom projektilu sa američkim i japanskim vlastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana