Sjeverna Koreja testirala nove rakete koristeći “super velike” bojeve glave

Tanjug
Sjeverna Koreja testirala nove rakete koristeći “super velike” bojeve glave

PJONGJANG - Sjeverna Koreja saopštila je danas da je predsjednik te države Kim Džong Un nadgledao testiranja dva tipa raketa - jedne koja može da nosi “super veliku konvencionalnu bojevu glavu” i drugu, kako prenosi AP, vjerovatno namijenjenu za nuklearnu bojevu glavu, kao i da je Kim tom prilikom pozvao na jačanje konvencionalnog naoružanja i nuklearnih sposobnosti.

Kako navodi AP, pretpostavlja se da su ta testiranja ona o kojima je juče  izvijestila južnokorejska vojska, a to je bio drugi put u nedjelju dana da je Sjeverna Koreja testirala projektile.

-Testovi za poboljšanje sposobnosti oružja potrebni su zbog ozbiljne prijetnje koju spoljašnje sile predstavljaju po bezbjednost zemlje - rekao je Kim, kako danas prenosi sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski predsjednik naglasio je “potrebu za nastavkom jačanja nuklearnih snaga i posjedovanjem najjačih vojno-tehničkih sposobnosti i nadmoćnih ofanzivnih sposobnosti u području konvencionalnog oružja”, prenijela je KCNA.

Jučerašnji testovi uključivali su novu taktičku balističku raketu “Hnjasongpho-11-Da-4.5”, prenosi KCNA, navodeći da je to dio serije kratkodometnih balističkih raketa koje su razvijali, a od kojih se vjeruje da su neke izvezene u Rusiju.

Zvaničnici Kijeva i nezavisni stručnjaci rekli su da postoje naznake da su neke od raketa koje je Rusija koristila u ratu protiv Ukrajine sjevernokorejske proizvodnje.

Na projektilu je bila montirana 4,5 tone teška super velika konvencionalna bojeva glava, a testovi su takođe uključivali stratešku krstareću raketu koja je nadograđena za borbenu upotrebu.

Sjeverna Koreja je kritikovala vojne vježbe južnokorejske i američke vojske, uključujući vježbu velikih razmjera koja je sprovedena ovog ljeta. Saveznici kažu da su vježbe odbrambene prirode i imaju za cilj održavanje spremnosti protiv bilo kakve “sjevernokorejske agresije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana