Sjeverna Koreja potvrdila da je američki vojnik u pritvoru

Tanjug
Sjeverna Koreja potvrdila da je američki vojnik u pritvoru

NjUJORK - Sjeverna Koreja je potvrdila da se američki vojnik Trevis King, koji je ušao na njenu teritoriju bez dozvole, nalazi u pritvoru, saopštila je danas Komanda Ujedinjenih nacija.

Iz Komande su dodali da u ovom trenutku neće iznijeti više detalja o odgovoru Pjongjanga, prenosi BBC.

-Ne želimo da se miješamo u napore da se on vrati kući - navodi se u saopštenju.

Pentagon je ranije saopštio da su sjevernokorejske vlasti uhapsile vojnika Trevisa T. Kinga, koji se pridružio američkim snagama 2021. godine i u međuvremenu se suočio sa disciplinskim mjerama.

Vjeruje se da je King prvi američki vojnik koji je ušao u Sjevernu Koreju od 1982. godine.

Komanda UN, koja kontroliše Demilitarizovanu zonu (DMZ) na granici dvije Koreje, tražila je informacije o Kingu koristeći svoju direktnu telefonsku liniju sa sjevernokorejskom vojskom u zajedničkoj bezbjednosnoj zoni.

Sjevernokorejci su ranije prihvatili zahtev, ali ovo je prvi put da su odgovorili, potvrđujući da je američki vojnik u njihovom pritvoru.

Prije nego što je prešao granicu, King je odslužio dva mjeseca zatvora u Južnoj Koreji zbog optužbi za napad. Oslobođen je 10. jula. Trebalo je da odleti nazad u SAD kako bi se suočio sa disciplinskim postupkom, ali je uspio da napusti aerodrom i pridruži se turneji po DMZ-u, odakle je prebjegao na sjever.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana