Sjeverna Koreja opet pokušala da lansira špijunski satelit u Zemljinu orbitu

Tanjug
Sjeverna Koreja opet pokušala da lansira špijunski satelit u Zemljinu orbitu

SEUL - Sjeverna Koreja je po svemu sudeći juče lansirala svemirsku raketu, saopštila je vojska Južne Koreje podsjećajući da je to drugi takav pokušaj zvaničnog Pjongjanga nakon neuspješnog pokušaja lansiranja u maju ove godine.

Sjeverna Koreja, koja posjeduje nuklearno naoružanje, nastoji da lansira svoj prvi vojni špijunski satelit u Zemljinu orbitu kako bi nadzirala aktivnosti SAD i južnokorejskih oružanih snaga, navodi Rojters.

Lansiranje je izazvalo hitno upozorenje preko sistema za uzbunjivanje u Japanu izdato nešto prije četiri sata po lokalnom vremenu, uz poruku stanovnicima najjužnije prefekture Okinave da se sklone u zatvoreni prostor.

Otprilike 20 minuta nakon upozorenja, vlada Japana je izdala obavještenje da je severnokorejski projektil odleteo prema Tihom okeanu i da se ukida hitna situacija.

-Snažno ćemo protestovati protiv Sjeverne Koreje i najjače je osuditi - rekao je na konferenciji za novinare sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno, istakavši da je lansiranje sjevernokorejske rakete ponovo bilo pretnja regionalnoj bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana