Sjeverna Koreja obustavlja saobraćaj na svim putevima i prugama ka Južnoj

Tanjug
Sjeverna Koreja obustavlja saobraćaj na svim putevima i prugama ka Južnoj

PJONGJANG - Vojska Sjeverne Koreje saopštila je da će od danas u potpunosti obustaviti saobraćaj na svim putevima i željezničkim prugama povezanim sa Južnom Korejom, prenijela je državna agencija KCNA.

Generalštab Korejske narodne armije naveo je u saopštenju koje je prenijela KCNA da je ta odluka odgovor na vojne vježbe koje se održavaju u Južnoj Koreji, koju je nazvao “primarnom neprijateljskom državom”.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje navelo je u saopštenju da su Ujedinjene nacije obaviještene o ovoj situaciji, ali nije navelo detalje.

Sjeverna Koreja održala je ove nedjelje zasjedanje svoje Vrhovne narodne skupštine, na kojoj nije bilo riječi o eventualnim promjenama stava prema ujedinjenju sa Južnom Korejom. Agencija KCNA javlja da je na zasjedanju Vrhovne narodne skupštine izmijenjen Ustav kako bi se promijenila starosna granica za rad i glasanje, kao i da su usvojeni novi zakoni o industriji i ekonomiji, a No Kvanga Čol imenovan je za ministra odbrane.

Očekivalo se da će na parlamentarnoj sjednici iz Ustava biti uklonjene reference o “ujedinjenju”, u skladu sa izjavama sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una u januaru, koji je tada rekao da ujedinjenje sa Južnom Korejom više nije moguće, navodi Rojters. Postojale su i spekulacije da bi Severna Koreja u Ustavu mogla da proglasi promjene na granici između Koreja, uključujući i pomorsku granicu.

Sjevernokorejska agencija, međutim, nije prenijela vijesti ni o kakvim promjenama zakona koje bi označile Južnu Koreju kao “primarnog neprijatelja” niti o pomorskim granicama.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačale su se ove godine usred raketnih testiranja i nastojanja Pjongjanga da preispita odnose sa Seulom, napominje Rojters.

Brojni ljudi ostali su bez krova nad glavom, a veliki broj naselja i dalje je odsječen jer su oštećeni i odneseni putevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana