Sjeverna Koreja ispalila novi projektil na čvrsto gorivo “Hvasong-18”

Srna
Sjeverna Koreja ispalila novi projektil na čvrsto gorivo “Hvasong-18”

PJONGJANG- Sjeverna Koreja saopštila je da je izvršeno probno ispaljenje novog interkontinentalnog balističkog projektila na čvrsto gorivo “Hvasong-18”, kako na radikalan način iskazali svoje kapacitete za nuklearni protiv napad, javili su danas državni mediji.

Prema navodima medija, sjevernokorejski lider nadzirao je probu i upozorio je da će “zbog toga neprijatelji iskusiti jasniju bezbjednosnu krizu i neprestanu nelagodu i užas od eventualnog udara sve dok ne odustanu od besmislenog razmišljanja i nerazuminih dijela”.

Sjeverna Koreja kritikovala je nedavne zajedničke američko-južnokorejske manevre kao eskalaciju tenzija i u proteklih nekoliko mjeseci pojačala je testiranja.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Sjeverna Koreja još radi na razvoju naoružanja i da je potrebno dodatno vrijeme da bi savladali tehnologiju, što ukazuje na to da bi Pjongjang mogao da izvrši još testiranja.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je fotografije Kim Džong Una kako, uz suprugu, sestru i kćerku, nadzire lansiranje dok je raketa postavljena unutar kamuflažne mreže i na mobiulnom lanseru. Mediji su potom objavili i snimak lansiranja rakete.

Analitičari su istakli da većinu balističkih projektila čine rakete na tečno gorivo zbog čega su na lansirnom mjestu postavljeni uz dodatni pokretač za koji je potrebno vrijeme i opasan je proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana