Situacija se komplikuje: SAD priznale Madurovog protivnika kao predsjednika Venecuele

Agencije
Foto: Tanjug/AP

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države su danas priznale protivnika venecuelanskog predsjednika Nikolasa Madura i opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa kao pobjednika predsjedničkih izbora, i istovremeno odbacile Madurovo proglašenje pobjede.

"Imajući u vidu ubjedljive dokaze, Sjedinjenim Državama, a još važnije narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutia dobio najviše glasova na izborima održanim 28. jula", naveo je u saopštenju američki državni sekretar Entoni Blinken, prenio je Rojters.

Izborna komisija proglasila je Madura, koji je na vlasti od 2013., za pobjednika sa 51 odsto osvojenih glasova, dok opozicija navodi da je na osnovu prebrojanih 90 odsto glasova njen kandidat dobio dvostruko više.

Sporni izbori izazvali su talas protesta širom zemlje.

Blinken u saopštenju nije nagovijestio nove sankcije Venecueli, ali je sugerisano da su moguće "kaznene akcije".

"Mi u potpunosti podržavamo proces ponovnog uspostavljanja demokratskih normi u Venecueli i spremni smo da razmotrimo načine da ih ojačamo zajedno sa našim partnerima", naveo je američki zvaničnik.

On je pozvao i na zaštitu opozicionih lidera, kao i na to da snage bezbjednosti ne treba da budu instrument političkog nasilja protiv građana koji traže svoja demokratska prava.

Predsjednici Brazila, Meksika i Kolumbije pozvali su Venecuelu da objavi detaljne izborne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana