Širom zemlje uveden policijski čas

SRNA
Širom zemlje uveden policijski čas

DAKA - Vlada Bangladeša uvela je policijski čas širom zemlje i rasporedila vojsku nakon sukoba između demonstranata i policije tokom studentskih protesta, saopštila je danas vojska.

Ministar unutrašnjih poslova Bangladeša Asaduzman Kan rekao je da će vojska biti raspoređena u prijestonici Daki i u drugim oblastima.

Lokalni mediji prenose da je više od stotinu ljudi poginulo tokom protesta od izbijanja nasilja početkom sedmice. Mediji ističu da je juče prijavljeno najmanje 56 smrtnih slučajeva.

Vlada Bangladeša u većem dijelu zemlje ugasila je pristup internetu i mobilnoj telefoniji zbog čega je onemogućen pristup medijima. Broj poginulih nije zvanično potvrđen, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Sva okupljanja u prijestonici Daki zabranjena su do daljeg.

Međutim, nekoliko protesta je održano i policija je upotrijebila šok bombe, suzavac i gumene metke. Demonstranti su palili vozila, prodavnice i kancelarije.

Demonstracije, koje se održavaju od početka jula, usmjerene su protiv eventualnog ponovnog uvođenja sistema kvota kojim se rezerviše 56 odsto javnih radnih mjesta za određene grupe.

Oko 30 odsto od kvote od 56 odsto javnih poslova rezervisano je za sinove i unuke učesnika u oslobodilačkom ratu Bangladeša 1971. godine.

Očekuje se da će vlasti u nedjelju, 21. jula podnijeti žalbu Vrhovnom sudu za smanjenje kvote na 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana