Ruske rakete narušile vazdušni prostor Rumunije i Moldavije? U Kijevu oštećena električna mreža

GS/Agencije
Širom Ukrajine sirene za vazdušnu opasnost
Foto: Ria Novosti/Ilustracija | Širom Ukrajine sirene za vazdušnu opasnost

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 352. dan. Rusija je pokrenula veliku ofanzivu na istoku Ukrajine i pokušava da probije odbranu u blizini grada Kremine. Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u cijeloj Ukrajini pošto su zvaničnici upozorili na potencijalne ruske raketne udare, pozivajući stanovnike da se sklone.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije oslobodile su naseljeno mjesto Dvurečno u Harkovskoj oblasti. U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je za dan izgubila preko 70 ljudi.

- U pravcu Donjecka tokom ofanzive grupe snaga „Jug" ruske vojske za dan je likvidirano do 125 ukrajinskih vojnika. Uništena su i dva tenka i druga vojna tehnika Oružanih snaga Ukrajine.

- U pravcu Južno-Donjeck ruske snage su izvele napade na ukrajinske snage i tehniku u području Prečistovke i Ugljedara. Gubici ukrajinske vojske u tom pravcu premašili su 60 vojnika. Uništeni su i tenk i dva borbena vozila pješadije.

- U pravcu Krasnog Limana likvidirano je do 100 ukrajinskih vojnika, četiri oklopna vozila, haubica D-20, bacač raketa „grad", radar AN/TPLj-50 i skladište municije.

- Lovačka avijacija Rusije oborila je ukrajinski helikopter Mi-8 u području mjesta Ternovka u Zaporoškoj oblasti kao i 12 dronova.

- U pravcu Hersona za dan je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika kao i skladište municije u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Poljska će inicirati u EU zajedničku nabavku municije za Ukrajinu

Varšava će u Evropskoj uniji inicirati zajedničku kupovinu municije za Ukrajinu, rekao je novinarima premijer Poljske Mateuš Moravjecki po povratku samita EU u Briselu.

„Kasno sinoć razgovarali smo o isporukama municije koja je sada veoma potrebna Ukrajini. Zajednička kupovina, zajedničke narudžbine, bili bi u interesu svih zemalja EU, NATO-a i Ukrajine", rekao je Moravjecki, priznavši da poljski predlog nije pozitivno dočekan među pojedinim zemljama.

Prema mišljenju poljskog premijera, ta tema će se uskoro vratiti za pregovarački sto.

„Kao što se i diskusija o tenkovima u početku činila sasvim nemogućom, kao što se diskusija o 'patriotima' odugovlačila, tako mislim da ćemo i na temu municije da se ubrzo vratimo na sledećem samitu EU", dodao je Moravjecki.

Berlin: Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu

Isporuka borbenih aviona Kijevu nije na dnevnom redu u Njemačkoj, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Njemačke Arne Kolac.

„U ovom trenutku za nas isporuke lovaca nisu tema", rekao je Kolac novinarima odgovarajući na pitanje da li Ministarstvo odbrane Njemačke provJerava dostupnost aviona koji bi se mogli dostaviti Ukrajini.

Kancelar Njemačke Olaf Šolc je, odgovarajći na pitanja poslanika Bundestaga u januaru, izjavio da Njemačka neće isporučivati borbene avione Ukrajini, niti će slati tamo svoje vojnike „ni sada, ni u budućnosti". 

On je dodao da nad Ukrajinom, takođe, ni u kakvom slučaju, neće biti uvedena zona zabrane letova.

Ruska vojska likvidirala grupu ukrajinskih diverzanata

Ruska vojska sprečila je ukrajinske diverzante da se iskrcaju na lijevu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski obavještajci su pomoću drona otkrili diverzantsku grupu koja se čamcem približavala levoj obali Dnjepra koju štite ruske jedinice. Grupa je likvidirana pomoću vatrenog oružja.

Gruško: Kanali veze Rusije i NATO-a ostaju otvoreni

Telefonski kanali vojne komunikacije Rusije i NATO-a i dalje su otvoreni, ali u sadašnjim uslovima ne može biti reči o normalnom dijalogu, izjavio je zamjenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.

„Riječ je prije svega o telefonskoj vezi načelnik Generalštaba Rusije i komandanta vojske NATO-a u Evropi, predsednikom vojnog komiteta. Našem ambasadoru u Belgiji takođe je naloženo da ostvaruje kontakte sa štabom onda kada je to neophodno", rekao je Gruško za televizijski kanal „Rusija 24".

On je podsjetio na to da je na samitu NATO-a u Madrdu prošle godine Rusija proglašena neposrednom prijetnjom za Alijansu.

„U takvim uslovima ne samo da ne može biti riječi o nekoj saradnji, nego i o normalnim diplomatskim kontaktima i dijalogu", naveo je diplomata.

Švajcarska razmišlja o učešću u vojnim vežbama NATO-a

Švajcarska razmatra s NATO-om učešće svojih vojnika u vojnim vežbama, objavljeno je na sajtu Federalnog saveta te zemlje.
U saopštenju je, takođe, navedeno da Švajcarska želi da uputi svoje oficire u komandnu struktur NATO-a i da učestvuje u radu centara za obuku te alijanse.

Vlasti dodaju da je 9. februara general Kristofer Kavoli, vrhovni glavnokomandujući savezničkim snagama u Evropi, posjetio Švajcarsku i obišao njene oružane snage.

U Kijevu oštećena elektro-mreža

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da je u napadima oštećena elektro-mreža prijestonice.

„Prema informacijama snaga protivvazduhoplovne odbrane, nad Kijevom je oboreno 10 raketa. Ima oštećenja električne mreže, žrtava nema. Energetičari rade na obnavljanju mreže", napisao je 

Kličko na svom Telegram kanalu

Ranije u petak na teritoriji cijele Ukrajine objavljena je vazdušna opasnost, koja je trajala oko tri i po sata. Ukrajinski mediji su prenijeli da su odjeknule eksplozije u nizu regiona, među kojima su Harkovska, Zaporoška, Kijevska, Hmeljnicka, Dnjepropetrovska i Lavovska oblast.

Prema informacijama ministra energetike Ukrajine Hermana Galuščenka, u petak su napadnute toplane i hidroelektrnae, kao i energetska infrastruktura u šest oblasti. 

U mnogim regionima uvedena su havarijska isključenja struje.
 

 

Kijev priznaje – Ukrajina skoro bez municije

Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Igor Žovkva izjavio je da je Ukrajina skoro ostala bez municije.

„Trenutno skoro da nemamo municije", rekao je ukrajinski zvaničnik za agenciju „Blumberg".

Kako je objasnio, razlog je visok intenziter borbi. Žovkva je podsjetio da je Kijevu potrebna municija, artiljerijska oruđa velikog dometa, tenkovi i borbeni avioni.

Moldavija provjerava informacije o narušavanju vazdušnog prostora

Ministarstvo odbrane Moldavije provjerava informaciju o raketi koja je navodno preletila iznad teritorije zemlje, rekao je za Sputnjik izvor u pres-službi Ministarstva odbrane Moldavije.

„Za sada ne dajemo nikakve komentare. Informacije koje su se pojavile u ukrajinskim medijima se provjeravaju, detalji će biti saopšteni naknadno", saopšteno je iz moldavskog vojnog resora.

Ranije se na kanalima na Telegramu pojavila informacija da je nekoliko ruskih raketa navodno narušilo vazdušni prostor Moldavije.

Ruske snage učvrstile se na prilazima Ugljedaru

Ruski odredi učvrstili su se na prilazima Ugljedaru, u gradu se vode ozbiljni artiljerijski dueli, saopštio je savjetnik vršioca dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Prema njegovim riječima, borbe se sada vode duž cijele linije fronta u DNR, ali „najoštriji pravci" su ka Ugljedaru i Artjomovsku.

„Naša vojska ulazi u Ugljedar s jugoistoka i istoka grada. Utvrdila se na prilazima. Vode se ozbiljne, žestoke artiljerijske i tenkovske borbe. Protivnik je takođe dobro opremljen, ima priličan broj vojnika", rekao je Gagin za ruski Prvi kanal.

On je dodao da u Artjomovsku grupa „Vagner" vodi uspešna borbena dejstva, ali da ofanzivu otežavaju stambeni objekti i prisustvo civila.

Zalužnji: Dve ruske rakete proletile rumunski i moldavski vazdušni prostor

Dve ruske rakete uletjele su danas u vazdušni prostor Rumunije i Moldavije, prije nego što su odletjele ka Ukrajini, rekao je načelnik generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužnji, prenosi Rojters.

On je izjavio da su u pitanju dve krstareće rakete tipa "kalibar" i da su doletjele sa Crnog Mora.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ovu izjavu, a Rusija nije komentarisala navode.

Ukrajinska "Pravda" je prenijela rieči portparola ratnog vazduhoplovstva da Ukrajina ima kapacitet da obori te rakete, ali da nije htjela to da uradi, da ne bi ugrozila živote civila u drugim državama.

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da informacija da su dve rakete ušle u njihov vazdušni prostor nije potvrđena.

Širom Ukrajine sirene za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u cijeloj Ukrajini pošto su zvaničnici upozorili na potencijalne ruske raketne udare, pozivajući stanovnike da se sklone.

Načelnik gradske vojne uprave Kijeva Sergij Popko kaže da postoji velika opasnost od raketnog napada.

Pozvao je građane da ne ignorišu sirene za vazdušnu opasnost.

Lokalni zvaničnici: Harkov pod napadom

Načelnik oblasti Harkova Oleg Sinehubov tvrdi da su ruske snage pokrenule seriju napada tokom noći zbog kojih je prekinuto snabdijevanje strujom u dijelovima istoimenog grada, drugog po veličini u Ukrajini.

-Pogođena je vitalna infrastruktura. Bilo je oko deset eksplozija. U nekim regionima dolazi do nestanka struje. Hitne službe su na licu mjesta - napisao je Harkova Sinehubov na Telegramu.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov naveo da bi napadi mogli da poremete snabdevanje strujom, grejanjem i vodom.

Kurtjev :Žestok napad ruskih snaga na Zaporožje, ispaljeno 17 projektila

Ukrajinski gradonačelnik Zaporožja Anatolij Kurtjev objavio je danas da su ruske snage jutros ispalile 17 projektila na Zaporožje u roku od sat vremena, a napadnuta je energetska infrastruktura grada.

Ovo je bio najveći napad ruskih snaga na Zaporožje od početka rata, prenosi agencija Union.

Ovog jutra je u Ukrajini je objavljena velika vazdušna uzbuna.

Svi ukrajinski regioni, osim zapadne Ukrajine i Odese, su se oko četiri sata ujutru našli u crvenoj zoni, koja označava najveću moguću opasnost od vazdušnih udara.

Eksplozije su zabilježene u Harkovu, Dnjepru i Zaporožju.

Ukrajinska PVO je oborila nekoliko projektila i dronova „šahid”, dodaje agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana