Širom Italije i Francuske protesti protiv nasilja nad ženama

Srna, Tanjug
Širom Italije i Francuske protesti protiv nasilja nad ženama

RIM  - Protesti i bdenja održani su danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama širom Italije, koja je zgrožena smrću 22-godišnje studentkinje Đulije Čeketin koju je ubio bivši dečko Filip Tureto zadavši joj najmanje 20 ubodnih rana.

U Rimu se je održan protest u organizaciji feminističkog pokreta "Jedna od nas", a različite manifestacije održane su i u Milanu, Torinu, Đenovi, Bolonji, Firenci, Bariju, Napulju i Palermu, prenijela je Ansa.

-Vi ste budućnost i svako od vas pokušava da poboljša ono što nedostaje na svim nivoima, od nastavnika do studenata i roditelja, učitelja - rekao je Đino Čeketin, Đulijin otac juče u govoru stotinama okupljenih studenata koji su na Univerzitetu u Padovi, gde je njegova kćerka studirala, prisustvovali otkrivanju crvene klupe u spomen ženama žrtvama nasilja.

On je poručio sudentima da možda razmenom ideja zajedno mogu da pronađu način za iskorenjavanje nasilja, posebno nasilja nad ženama.

-Danas smo ovde za Đuliju ... želim da svako od vas promisli svakog dana šta može da učini da poboljša naše živote i živote naših voljenih, naših suseda, prijatelja, a iznad svega žena -rekao je Čeketin.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni u petak je ponovno obećala da će borba protiv nasilja nad ženama biti nastavljena i da se ponosi odlukom parlamenta.

Senat je u srijedu jednoglasno sa 157 glasova podržao vladin prijedlog zakona o borbi protiv nasilja nad ženama.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ove godine je u Italiji ubijeno 106 žena, od kojih su njih 55 navodno bile žrtve partnera ili bivšeg partnera.

Nekoliko hiljada ljudi marširalo je ulicama Pariza i drugih gradova u Francuskoj da bi osudili nasilje nad ženama.

Skupovi su održani na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojkama.

Mnogi demonstranti bili su u ljubičastoj boji, koja je boja žena i rodne ravnopravnosti, a kretali su se prohladnim ulicama Pariza i drugih gradova noseći natpise "Jedno silovanje svakih šest minuta u Francuskoj" i "Zaštitite svoje djevojčice, obrazujte svoje dječake".

-Ne želimo više da brojimo mrtve - rekla je novinarima Mele Lenoar iz aktivističke grupe "Svi mi".

Ona je pozvala Vladu da više novca posveti iskorjenjivanju nasilja nad ženama, prenio je AFP.

-Kontinuirano nasilje nad ženama nije nezbježno. To moramo okončati i učinićemo to - rekao je predsjednik Emanuel Makron u video-snimku objavljenom danas na društvenim mrežama.

Prema vladinim podacima, u Francuskoj je ove godine zabilježeno 121 slučaj ubistava žena zbog njihovog pola, u poređenju sa 118 u 2022. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana