Širi se nezapamćen požar u Kaliforniji, hiljade vatrogasaca na terenu

Tanjug
Širi se nezapamćen požar u Kaliforniji, hiljade vatrogasaca na terenu

VAŠINGTON – Hiljade vatrogasaca bore se danas sa šumskim požarom koji se ubrzano širi na sjeveru Kalifornije.

Požar se za 24 sata više nego dvostruko proširio a do sada je izgorjelo više od 141.640 hektara sjeverno od glavnog grada Kalifornije Sakramenta, navela je lokalna služba za zaštitu od požara, prenio je Rojters.

U tom regionu očekuju se niže temperature što bi moglo da pomogne naporima da se uspori širenje vatre. Požar je do jutarnjih sati lokalizovan na samo deset odsto zahvaćene površine.

Vatrena stihija je uništila 134 objekta, navele su lokalne vlasti.

Izdati su nalozi za evakuaciju za više naselja u nekoliko okruga, kao i upozorenje za grad Peredajz koji je uništen 2018. u najtežem požaru u istoriji Kalifornije.

Predsjednik SAD Džozef Bajden obaviješten je o razmjerama požara i naložio je svom timu da učini sve što je moguće da se pomogne u borbi sa vatrom, saopštio je zvaničnik Bele kuće.

Jedan muškarac uhapšen je u četvrtak pod sumnjom da je izazvao požar tako što je zapaljeni auto gurnuo u jarak dan ranije.

Najnoviji požar u Kaliforniji je do sada najveći od desetak aktivnih u SAD.

U Oregonu gori nekoliko požara, a jedan vatrogasac je poginuo nakon što se na jugoistoku te države srušio jednomotorni avion za gašenje, saopštila je američka šumarska služba

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana