Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, eksplozije u Kijevu

A
Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, eksplozije u Kijevu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 311. dan. Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom zemlje, a odjekuju eksplozije u Kijevu. Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov je izjavio da ruske trupe napreduju u pravcu Donjecka.

Zelenski Rusima: Vaš vođa se krije iza vojske i zidova

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se danas video porukom građanima Rusije, izjavivši da se njihov vođa, predsednik Rusije „Vladimir Putin, krije iza vojske, projektila, zidova i samih građana Rusije“.

Zelenski se obratio gledaocima na ruskom jeziku, prenosi Gardijan.         

-Vaš vođa želi da pokaže da iza njega stoji vojska, ali on se samo krije. Krije se iza vojske, iza projektila, iza zidova svojih rezidencija i palata. Krije se iza vas i uništava vašu zemlju i vašu budućnost - izjavio je Zelenski.

Predsjednik Ukrajine je dodao da Rusima ni Ukrajina ni svijet neće oprostiti.

Kličko: Više od 30 odsto Kijeva bez struje

Više od 30 odsto stanovnika Kijeva ostalo je bez struje zbog vanrednog isključenja, dok vodosnabdijevanje i snabdijevanje grijanjem rade bez izmjena, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko.

On je naveo da vozovi ne saobraćaju na crvenoj liniji kijevskog metroa, od stanice Akademgorodok do stanice Arsenalnaja, jer još uvijek nije provjereno da li na toj liniji ima ostataka projektila.

Rusija oslobodila 140 ukrajinskih vojnika u procesu razmjene zarobljenika

 Rusija i Ukrajina saopštile su danas da su oslobodile više od 200 zarobljenih vojnika u procesu razmjene zarobljenika te dvije zaraćene strane.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak saopštio je da je Rusija oslobodila 140 ukrajinskih vojnika, a neki od 132 muškarca i osam žena koji su oslobođeni bili su ranjeni ili su učestvovali u borbama u crnomorskom lučkom gradu Marijupolju, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u posljednjoj razmeni zarobljenika između dvije strane.

Moskva: Iz Ukrajinskog zarobljeništva oslobođena 82 ruska vojnika u okviru razmjene

-Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u posljednjoj razmjeni zarobljenika između dvije strane.

-Kao rezultat pregovaračkog procesa 31. decembra, 82 ruska vojnika koja su bila u životnoj opasnosti vraćena su sa teritorije koju kontroliše kijevski režim - saopštilo je Ministarstvo, prenijele su RIA Novosti.

Ministarstvo je preciziralo da će oslobođeni vojnici biti prebačeni u Moskvu avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na liječenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

Svim oslobođenim vojnicima je pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć, dodali su iz Ministarstva odbrane.

Nove eksplozije u Kijevu i okolini

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i okolnim područjima začulo se u danas još eksplozija, nedugo nakon što su ruske snage izvele, kako su naveli ukrajinski zvaničnici, masivni raketni napad, javlja Rojters.

Gradske vlasti u Kijevu savetovale su građanima da ostanu u skloništima, kao i da je ukrajinska PVO u stanju pripravnosti na području Kijeva i okoline.

Putin odlikovao komandanta ruskih snaga u Ukrajini Surovkina

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je danas orden komandantu ruskih oružanih snaga u Ukrajini Sergeju Surovikinu.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovanost odlikovan je Ordenom Svetog Đorđa trećeg stepena, prenose RIA Novosti.

Predsjednik Rusije  je Surovkinu uručio i mali poklon i rukovao se sa njim.

Kijev: Najmanje jedna osoba poginula, tri povrijeđene u ruskim napadima

Najmanje jedna osoba poginula je danas u ruskom raketnom napadu u Kijevu, u okrugu Solomjan, a tri su ranjene, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko.

U Solomjanu, jugozapadnom dijelu Kijeva, najmanje tri žene su prebačene u bolnicu, rekao je Kličko, prenosi Gardijan.

Prema riječima zamjenika šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Kirila Timošenka, projektili su pogodili hotel i kuću.

Kličko je rekao da su u ruskim napadima pogođeni i okrug Pečersk i Holosijevsk, u centralnom i zapadnom dijelu Kijeva.

Više oblasti je preventivno isključilo struju prije današnjih ruskih raketnih udara, a pogođeni su i gradovi Hmeljnicki i Zaporožje, kao i Harkovska oblast.

Konašenkov: Oborili smo helikoptere, rakete sistema HIMARS, dva vozila Grad...

Ruske vojne snage oborile su dva helikoptera Mi-8 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i višecjevne raketne sisteme HIMARS, dva borbena vozila raketnog sistema Grad i samohodnu haubicu ukrajinske vojske, saopštio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je izjavio da ruske trupe napreduju u pravcu Donjecka.

-Na tom pravcu uništena su dva oklopna transportera i četiri oklopna vozila -, rekao je Konašenkov, preneo je TASS.

Dodao je da su ruske snage zauzele mesto Donožnjanka u Zaporoškoj oblasti kada su uništile tri oklopna transportera i dva borbena oklopna vozila i kada su ukrajinske snage, kada je rekao, ubijeno 140 ukrajinskih vojnika.

Portparol je rekao da su ruski PVO sistemi uništili osam ukrajinskih bespilotnih letjelica u blizini samoproglašene Luganske Narodne Republike, kao i da je u oblasti Krasnog Limana uništeno pet tenkova, sedam oklopnih vozila i četiri kamioneta.

Kijev: Čulo se 10 eksplozija dok je trajalo upozorenje za vazdušnu opasnost

U Kijevu se danas čulo deset eksplozija dok je trajalo upozorenje o ruskim vazdušnim napadima.

Stanovnici Kijeva su naveli da su čuli glasne eksplozije nakon što je Rusija počela seriju vazdušnih udara, objavio je „Gardijan“.

Upozorenje za vazdušnu opasnost izdato je širom Ukrajine, a zvaničnici su savetovali stanovništvu da ode u skloništa.

Djelovala je protivvazdušna odbrana u Kijevu, a Rojters navodi da se čulo 10 eksplozija u centru ukrajinske prestonice.

Načelnik Kijevske oblasti upozorio je unaprijed na moguće raketne napade.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu da su se čule eksplozije u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana